Slovenija
27 ogledov

Pahor sinoči večerjal v BiH

Včerajšnji sestanek v BiH. (Foto: arhiv KPV, Stanko Gruden/STA) Žurnal24 main
Balkan se vnovič pregreva in Evropa ga miri prek Ljubljane, trdijo neuradni viri.

Obisk nemškega zunanjega ministra Guida Westerwelleja včeraj v Ljubljani ni bil zgolj naključje, kakor tudi ne dan prej obisk luksemburškega premierja Jean-Clauda Junckerja, trdijo viri blizu vrhovom slovenske diplomacije.

Vroč balkanski kotel

Balkanski kotel se vnovič pregreva, kar kažejo tudi odzivi, ki jih je prejšnji teden povzročilo Meddržavno sodišče v Haagu, ko je presodilo, da Kosovo z razglasitvijo neodvisnosti ni kršilo splošnega mednarodnega prava.

Denimo izjava predsednika vlade Republike srbske Milorada Dodika, ki je napovedal odcepitev od BiH. EU je za posrednika pri miritvi vznemirjenega Balkana tokrat izbrala Ljubljano, pravijo dobro obveščeni. To je tudi osrednja naloga premierja Boruta Pahorja, ki je včeraj popoldne odpotoval v BiH. Kot so sporočili iz njegovega kabineta, se je na prijateljsko povabilo predsednika vlade BiH Nikole Špirića z njim sestal kar v njegovem domačem kraju Banjaluki.

Zasebni in prijateljski obisk

"Obisk je zasebne in prijateljske narave in pomeni poglobitev dialoga  in dobrih odnosov, ki sta jih premierja vzpostavila na nedavnem obisku v Sarajevu in nato na konferenci na Brdu. Gre za neformalni obisk, na katerem se bosta predsednika vlad Slovenije in BiH posvetila predvsem izboljšanju sodelovanja med državama, s poudarkom na gospodarskem sodelovanju," je uradni opis sinočnje večerje v Banjaluki.

Pogovarjala sta se o razmerah v BiH in izzivih, s katerimi se le-ta sooča. Strinjala sta se, da je treba vnovič oživiti in konkretizirati evropsko perspektivo BiH, kjer je prvi korak takojšnja izvedba vizumske liberalizacije. Premier Pahor je ponovil podporo Slovenije na poti k evroatlantskim integracijam. Poudaril je pomen ustavne reforme, ki mora biti predvsem rezultat konsenza političnih vodij znotraj BiH, oblikovanega na podlagi političnega dialoga.

Včeraj Špirić, danes Dodik, jutri Kosorjeva
Sicer pa sta Pahor in Špirić ugotovila, da med državama ni odprtih političnih vprašanj, zavzela pa sta se za intenzivnejše iskanje rešitve regionalnih vprašanj, kot je vprašanje nasledstva SFRJ. Reševanje odprtih tem, ki jih je razdružitev SFRJ pustila, bo tudi osrednja tema sobotnega obiska hrvaške premierke Jadranke Kosor v Bohinju.

Slovenija in BiH sta tudi pomembni gospodarski partnerici. Pahor in predsedujoči Svetu ministrov Nikola Špirić sta se na pogovorih zavzela za nadaljnjo poglobitev gospodarskih odnosov, predvsem na področju izvozne aktivnosti in spodbuditve izhodnih investicij.

Premier Špirić je poudaril, da so slovenske investicije v BiH vedno dobrodošle, in upa, da bodo slovenska podjetja sodelovala pri izgradnji velikih načrtovanih infrastrukturnih projektov.

Pahor se bo danes dopoldne sestal tudi s predsednikom Vlade Republike Srbske Miloradom Dodikom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.