Slovenija
244 ogledov

Pahor: Slovenija nalogo opravila, Hrvaška s piškavimi izgovori

Pahor Youtube
Predsednik Borut Pahor pred objavo odločitve arbitražnega sodišča o poteku meje med Slovenijo in Hrvaško poziva k preudarnosti na obeh straneh.

Predsednik Borut Pahor je v pogovoru za Radio Slovenija dejal, da pričakuje odločitev arbitražnega sodišča v skladu z navodili iz arbitražnega sporazuma, torej določitev poteka meje na kopnem in na morju v skladu z načeli ne le mednarodnega prava, ampak tudi načeli pravičnosti in dobrososedskih odnosov ter ob upoštevanju zgodovinskih okoliščin. Zlasti pa pričakuje opredelitev stika Slovenije z odprtim morjem.

"Večja zadrega, kot si lahko mislimo"

Ker Hrvaška napoveduje, da odločbe sodišča ne bo spoštovala, je po Pahorjevih besedah to "večja zadrega, kot si lahko ta hip mislimo", če bo Hrvaška pri tem ostala tudi po objavi arbitražne odločitve. "Če bi zdaj šestmesečni rok, ki je določen z arbitražnim sporazumom, pomenil vir novih napetosti, potem nas to mora skrbeti," je opozoril predsednik republike.

"Ni me strah, da z modrostjo to vendarle na nek primeren način uredimo. Slovenija bo spoštovala odločitev sodišča, se bo sklicevala na določilo sporazuma, ki ga Hrvaška ne priznava, da imamo šestmesečni rok, ki nam nalaga uveljavitev. A Slovenija mora tu pametno in preudarno preučiti vsak korak, ki ga bo storila v zvezi s tem," je dejal za Radio Slovenija.

"Moramo se vživeti v njihovo vlogo, ko so sporočili, da tega sodišča ne priznavajo. To ni bila lahka odločitev. In niti ne zelo ugoden položaj za Hrvaško, da se razumemo. Oni pa se morajo vživeti v našo vlogo," je poudaril in spomnil, da je Slovenija s podpisom arbitražnega sporazuma obljubila umik blokade v hrvaških pogajanjih za članstvo v EU, hkrati pa pričakovala, da bosta obe strani brezprizivno spoštovali odločitev arbitražnega sodišča. "Zdaj se zdi, kot da je Slovenija svojo nalogo opravila, Hrvaška pa s precej piškavimi izgovori ni pripravljena tega storiti," je povedal.

Borut Pahor | Avtor: Vid Rotar/mediaspeed.net Vid Rotar/mediaspeed.net

Politika si mora vzeti čas za dialog

Pahor je predlagal, da se zlasti v prvih dneh "vsi vzdržimo vseh izjav in ravnanj, ki bi stvari poslabšale". Po njegovem je pomembno, da si politika vzame čas za dialog znotraj obeh držav in med državama. To je ključnega pomena za mir, varnost in dobro sosedstvo.

Sam se bo v petek srečal s hrvaško kolegico Kolindo Grabar-Kitarović, s katero sta že pred napovedjo arbitražnega sodišča o objavi sodbe, načrtovala srečanje. "Tolikokrat se dva srečata, ne zato, ker je vse sijajno, ampak dostikrat zato, ker so problemi. Midva sicer nimava pristojnosti, da jih rešiva, ampak sva se odločila, da bova skušala dialog vzdrževati, kolikor je mogoče, ker oba razumeva, da je brez tega vse še slabše."

Pahor je nakazal, da ima Slovenija mednarodno podporo pri stališču, da je treba spoštovati sodišča in njihove razsodbe. 

Hrvaški premier Andrej Plenković pa je danes potrdil, da Hrvaška ne bo sprejela tiskane verzije sodbe o meji s Slovenijo, ki jo v četrtek namerava v Haagu posredovati arbitražno sodišče. V Zagrebu so prav tako potrdili, da uradnih predstavnikov Hrvaške ne bo v sejni sobi arbitražnega sodišča v Haagu, ko bodo sodbo popoldne javno predstavili.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • Senior 17:51 29.junij 2017.

    Smo PRAVI BUTALCI!

  • Johan Spohan 20:04 28.junij 2017.

    Že en bolj znan hrvat je rekel "ne priznavam tega sodišča". Torej pri hrvatih ni to nič novega, dosledno se ne držijo ničesar kar jim ni pogodu. hrvat pišem z malo, ker ta narod ne zasluži velke začetnice.

  • LukaMB 19:07 28.junij 2017.

    Pa ISTRA je naša.