Slovenija
15 ogledov

Pahor spet popušča Kosorjevi?

1/24
Žurnal24 main
Kosorjeva in Pahor nameravata problem hrvaških varčevalcev Ljubljanske banke rešiti v treh mesecih. Na srečanju sta sicer premierja Hrvaške in Slovenije pritegnila pozornost tudi z obleko.
Fotografije srečanja si oglejte TUKAJ.

Izlet premierjev Slovenije in Hrvaške Boruta Pahorja in Jadranke Kosor ob obletnici prvega srečanja na hrvaškem gradu Trakoščan je prinesel veliko veselja predvsem turistom v Bohinju, do resnejših dogovorov pa se nista dokopala. Napovedala sta zgolj, da bo problem varčevalcev stare Ljubljanske banke v Zagrebu rešen v treh mesecih. In večkrat pohvalila svoj odnos, ki je prerasel v zaupanje.

 

Gradila sta mostove
"Na Trakošćanu je bilo stanje, ko si politiki ene ali druge strani ne bi dali čuvati niti narisane ovce," se je šalil Pahor. Ponovil je, kar je napovedal že po četrtkovi seji vlade: "Danes pomeni Bohinj za rešitev zapleta okoli Ljubljanske banke to, kar je pomenil Trakoščan za rešitev vprašanja meje." A o konkretnih rešitvah, o katerih smo na www.zurnal24.si že pisali - po besedah naših virov blizu bančnim krogov naj bi odpirali novo podružnico v Zagrebu- nista govorila.

 

Na mizi ribe
Predjed: domača skuta s svežimi zelišči in olivnim oljem na mariniranem paradižniku in solati. Glavna jed: pečen postrvji file zlatovčice z žafranovo mlečno peno, ješprenjeva rižota, izbrana priloga.
Sladica: jagodni sorbet na lešnikovem biskvitu, obložen z jagodičevjem. Kava s pralineji.

Pahor je sicer v četrtek na naše vprašanje, ali take namere držijo, dejal, da o tem ne želi govoriti. Se je pa še pred srečanjem na to idejo ostro odzval guverner hrvaške narodne banke Željko Rohatinski, da ne bo nobene podružnice, dokler se ne poravnajo stari dolgovi. Kosorjeva je danes dejala, da se namerava v prihodnjih dneh z guvernerjem še pogovarjati."Najprej sva zgradila mostove med nama, potem zaupanje, zdaj pa so že vidni rezultati,"  se je pohvalila hrvaška premierka.

 

Popuščanje Kosorjevi
Ker sta napovedala, da se bo problem varčevalcev stare Ljubljanske banke reševal skladna z izpolnjevanjem sporazuma o nasledstvu in ne bo omejevala osnovnih pravic posameznikov, torej v okviru nasledstvenih pogajanj, ga poznavalci že interpretirajo kot slovensko popuščanje, saj gre za stališče, na katerega je prisegala Hrvaška. Tudi visoki predstavnik hrvaške vlade nam je ob robu današnjega srečanja potrdil, da se bo problem reševal v okviru sukscesije po nekdanji SFRJ.

Kosorjevo navdušilo mahanje
Pahor je bil po slabo uro dolgem pogovoru na štiri oči ob Savi Bohinjki zadovoljen, "poleg tega imamo prekrasen dan." Zadovoljna je bila tudi Kosorjeva, ki se je pohvalila, da jima je v Bohinju veliko turistov mahalo v pozdrav. Srečanje obeh premirjev je bilo predvsem paša za oči za turiste na bohinjskih plažah, ki so njunim besedam prisluhnili kar v kopalkah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.