Slovenija
67 ogledov

Pahor sprejel svojce padlih in ranjenih v vojni za Slovenijo

Sprejem svojcev padlih in ranjenih v vojni za Slovenijo
1/10
Saša Despot
Borut Pahor je danes sprejel svojce padlih pripadnikov Teritorialne obrambe, ministrstva za notranje zadeve in civilnih žrtev ter ranjenih v vojni za Slovenijo.

Predsednik države Borut Pahor meni, da je bilo pred 22 leti dovolj poguma in si želi, da ga zdaj ne bi zmanjkalo. Tako, kot je bilo mogoče to državo ustvariti, jo je mogoče tudi zapraviti, je opozoril.

"Smo sami svoj gospodar"

Pahor je uvodoma izrazil tudi upanje, da bomo skupaj in povezani premagali zahtevno krizo. Po njegovem mnenju bi tako vsem, predvsem pa našim otrokom, povrnili možnost do sanj po boljši in bolj pravični družbi, ki smo jih imeli pred 22 leti. Dodal je, da krize danes ni treba premagati s tem, da se hrabri možje in žene z orožjem postavijo pred tiste, ki bi nam želeli odvzeti svobodo ali samostojnost, saj da smo sami svoj gospodar in nas nihče ne ogroža.

Domovina=srčna pripadnost družbi

Domovina je po njegovem mnenju neka srčna pripadnost družbi, ki mora vključevati in ne izločati, če je le mogoče. "Tako skupnost smo imeli kot domovino verjetno pred našimi očmi, ko smo se tistega vročega poletnega večera ozirali v našo prihodnost. Potem so sledili dnevi, ki so bili za tiste, ki ste jih izgubili v boju za osamosvojitev Slovenije dramatični, polni solza in žalosti," je dejal svojcem padlih in ranjenih ter dodal, da verjetno 22 let pozneje v teh družinah ni veliko drugače. Poudaril je moralno in materialno odgovornost države, da na to nikoli ne pozabi.

Želi si složnosti

Pred 22 leti smo bili enotni, je povedal Pahor in izrazil željo, da bi znali zlasti ob državnih praznikih to enotnost pokazati in da bi politika tudi sicer v časih, ko Slovenija "v gospodarskem in socialnem smislu ne kaže najbolj prijaznega obraza", pokazala neko složnost pri premagovanju težav. Ob tem je izpostavil, da ji v zadnjem času to deloma tudi uspeva.

Spomnil tudi na jutrišnje proteste

V kolikor kdaj ni tako, moramo vedeti, da smo se pred 22 leti borili za državo, ki bo demokratična, v kateri bo vsak lahko izrazil svoje misli, tudi proteste, je še povedal Pahor. Tako je spomnil na za torek napovedane proteste, ko tudi obeležujemo dan državnosti. "Tudi to je morda priložnost, da si rečemo: nenazadnje smo se tudi za to borili," je dodal.

"Treba je verjeti"

Danes bi kdo rekel, da sta Slovenija in svet drugačna od tistega, kar bi si želeli, a po predsednikovih besedah moramo naprej verjeti v boljši in pravičnejši svet. Tudi pred 22 leti namreč ni bilo vnaprej dokončno jasno, da bomo uspeli, a "smo v to sveto verjeli in tudi zato smo, zato ne nehajmo verjeti", je dejal.

Hči enega od padlih v vojni za Slovenijo Jasmina Molan pa je dejala, da so pred 22 leti o boljšem življenju in samostojni Sloveniji sanjali tudi njihovi očetje, a teh sanj niso doživeli. "Danes bi bili najverjetneje tudi razočarani nad razmerami v Sloveniji, zato naši državi ob rojstnem dnevu želimo, da končno presežete razlike, ki nas delijo že desetletja in da nas ponovno druži enotnost," je še povedala.

Pahorja so sicer spremljali še varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer, obrambni minister Roman Jakič, notranji minister Gregor Virant in generalni direktor policije Stanislav Veniger. Sprejema se je udeležil tudi prvi predsednik republike Milan Kučan.

Prišli so tudi predstavniki vseh veteranskih organizacij, tudi Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve. Predsednik združenja Slavko Kmetič je ob robu sprejema medijem dejal, da so se sprejema pri predsedniku republike udeležili, ker "tukaj ni rdečih zvezd, tukaj smo pravi ljudje, ki dobro v srcu mislimo". Nocojšnje osrednje slovesnosti na Kongresnem trgu v Ljubljani se sicer omenjeno združenje ne bo udeležilo.

Komentarjev 6
  • PIKO5 17:29 25.junij 2013.

    Rad bi komentar svojcev žrtev padlih za Slovenijo, kao so se počutili, ko jim je segev roko kučko največji nasprotnik samostojne Slovenije in častilec rdeče zvezde, katra jim je pobila sinove,može, brate. Sramota, da tega palčka povsod tlčjo v ...prikaži več ospredje............

  • ennanova 22:49 24.junij 2013.

    Srce je kompas ali rdeča zvezda spet deliMaša za domovino je kajpak potekala drugje kot osrednja državna proslava; JJ in Borut se zato nista mogla srečati. Zakaj nismo presenečeni?http://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/1054-srce-je-kompas-ali-rdeca-zvezda-spet-deli

  • Šemefuky 20:49 24.junij 2013.

    Še Borat al dva na mestu predsednika vlade in potem države in ni straha, da ne postanemo Tunguzija, kjer bomo imeli vsak dan parade ponosa.Tako bo Zoki imel delo, ki si ga je od vedno želel, Bratuška bo za ...prikaži več njegove posle s Hrvati skrbela, Jurček bo NLB obvladoval, obsojenc pa bo za nauružanje skrbel.Nam gre dobro in še na bolje nam kaže, sam da Stresni to vse blagoslovi in Rode v Vatikanu potrdi.