Slovenija
29 ogledov

Pahor: spremembe so nujne

(Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Premier Pahor in minister za zdravje Marušič sta predstavila predlog nadgradnje zdravstvenega sistema do leta 2020.

Premier Borut Pahor je uvodoma poudaril, da je sedanji zdravstveni sistem zastarel in neprilagojen današnjim potrebam prebivalstva, zato so, tudi v luči aktualnih razmer, spremembe nujne.

Predlagane rešitve

Rešitev 1: prenos celotnih sredstev iz dopolnilnega (DZ) v obvezno zdr. zavarovanje (OZ), storitve bi bile skoraj vse dostopne brez čakalnih dob, a bi se na ta račun povečala prispena stopnja za 2,4 odstotne točke.

Rešitev 2: prenos DZ v OZ v takem obsegu sredstev, kot jih zdaj namenjajo dopolnilne zdravstvene zavarovalnice. Sedanja košarica zdravstvenih pravic bi se ohranila, čakalne dobe bi ostale enake. Minister zato predlaga redefinicijo košarice pravic.

Rešitev 3: izločitev nekaterih pravic, ki za zdravje niso nujne, seveda če bi o njih v državi dosegli konsenz. Tako bi začeli s krčenjem najmanj pomembnih storitev.

Danes predstavljeni ukrepi so nabor predlogov, s katerimi bi lahko modernizirali slovenski zdravstveni sistem oz. ga uskladili s sedanjimi potrebami prebivalstva.

Marušič je med ukrepi izpostavil povezovanje obstoječih izvajalcev zdravstvenih storitev na vseh ravneh zdravstvene dejavnosti.

Želijo postaviti močne regionalne zdravstvene centre, ki bodo po kakovosti primerljivi, ter močne terciarne centri. Minister je opozoril na nujnost reorganizacije mreže in spremembe načina upravljanja.

Pripravili so tudi tri predloge za spremembe na področju dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Minister je opozoril, da so spremembe nujne, saj je že danes za okoli 90 milijonov evrov storitev, ki jih ne morejo kriti.

Predlagajo združitev vseh sredstev v eni - javni zdravstveni blagajni, ter opredelitev košarice tistih zdravstvenih storitev, ki bi se krila iz zdravstvenega zavarovanja.

Na podlagi predstavljenih ukrepov naj bi do poletja pripravili predloga sprememb zakona o zdravstveni dejavnosti ter zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju.

Premier Borut Pahor je še dejal, da si želi, da bi bila zakona sprejeta še do konca tega leta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.