Slovenija
18 ogledov

Pahor: ''Spreminjam stališča''

(Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Šef vlade in opozicija sta v spopadu na RTV Slovenija soočila mnenja o arbitražnem sporazumu.

Premier Borut Pahor in prvak SDS Janez Janša sta neposredno soočila svoja mnenja o arbitražnem sporazumu.

''Odločamo o zadnjem velikem vprašanju, ki govori o suverenosti,''
je poudaril Pahor ob začetku.

''Odločali bodo vsi, tudi tisti, ki bodo doma. Mislim, da je slabo, da je to prišlo v času, ko je slovenska strokovna javnost razdeljena, čeprav je večinoma proti. Prvič, odkar Slovenija obstaja, je politika ljudi potisnila, da odločajo v pogojih razdeljenosti,'' pa mu je žogico vrnil Janša.

Pahor je izpostavil, da je imel Janša vso njegovo podporo ob blejskih pogovorih z Ivom Sanaderjem, medtem ko so bile druge stranke proti. ''Slovenska politika je bila v pogovorih o meji vedno razdeljena. Enotni smo bili samo enkrat. Takrat, gospoda Janša, ko sem jaz podprl vas, da blokiramo Hrvaško.''

Neodgovorna vladna politika
Janša ocenjuje vladno politiko za neodgovorno. Na referendumu bo šlo po njegovem zelo tesno. Pahor meni, da stroka ni tako zelo sprta, kot pravi Janša. "Sporazum Rehn 2 je bil velik korak naprej," pravi Pahor.

"Vam ni uspelo," je premier še dejal svojemu predhodniku. Meni, da je "sporazum najboljše, kar lahko Slovenija dobi". Hrvaška je zaradi želje po vstopu v EU po njegovem potisnjena v kot.

Janša je Pahorju dejal, da daje ocene, tipične za človeka, ki mu je zmanjkalo argumentov. "Vsaj meja na morju bi se morala določati po načelu zunanje pravičnosti," pravi Janša. V sporazumu pa so prav vse hrvaške zahteve, "zaradi katerih, kot pravite, nam ni uspelo rešiti problema". Pahorju je dejal še, da noben predsednik vlade nima ne formalno, ne po zdravi logiki takšne moči, da bi sprejemal takšne odločitve.

 

Janša pravi, da s sporazumom Slovenija dejansko postaja ozemeljsko prikrajšana država, kot to piše predsednik republike Danilo Türk, ki danes podpira sporazum, v svojem učbeniku iz leta 2007. Slovenija s sporazumom po Janševem mnenju izgublja gospodarske interese v Luki Koper in status pomorske države.

V izogib incidentov?
"Odločitev bo nepovratna. Ne samo, da je neumnost, temveč je norost, da je vlada pripeljala do takšne razklanosti,"
pravi Janša.
Pahor pa pravi, da bomo v primeru zavrnitve sporazuma ostali pri nevarnosti incidentov, Hrvatje bodo prepričani, da je polovica Piranskega zaliva njihovega, lastili si bodo ozemlje na Hotizi.

Pahor je zatrdil, da se je Hrvaška strinjala, da Slovenija dobi stik z odprtim morjem. Okoli hrvaške ločene izjave Pahor pravi: "Hrvaška lahko sprejme, karkoli želi. Ločeno izjavo lahko sprejme tudi Slovenija." Pravi, da sta s pisanjem sporazuma s Kosorjevo iskala rešitev, ki jo bo dvotretjinsko potrdil hrvaški parlament. "Hrvaška je morala za pot v EU plačati visoko koncesijo," je prepričan Pahor.

Pahor Janši: Želeli ste me spraviti v zadrego
"Če bi se bili Slovenci in Hrvati pripravljeni sami sporazumeti, ne bi potrebovali arbitražnega sodišča," pravi Pahor. Janša mu je očital, da so v njegovem mandatu k sodelovanju pri reševanju konflikta s Hrvaško povabili tudi opozicijo. V tem mandatu pa "sta stroka in opozicija lahko bili le tiho. Vi ste napisali sporazum. Ratificirali pa ste ga z navadno večino." "Jaz sem ponosen," je dejal Pahor, ki meni, da ga je želel Janša spraviti v zadrego.

Največja težava je stik
"Jaz nič ne rečem, da ne spreminjam stališč. Zlasti rad jih spreminjam na bolje,"
je dejal Pahor. Trdi, da je v sporazumu garancija za teritorialni stik z odprtim morjem, medtem ko Janša trdi, da ga ni. Saj pravi, da je "edina pot do tega mimo mednarodnega prava".

V njegovem mandatu so povabili na posvete vrhunske mednarodne pravnike, tudi bivše predsednike haaškega sodišča, ki so se strinjali, da po mednarodnem pravu Slovenija nima nobene možnosti pridobiti teritorialni stik z odprtim morjem. Tega lahko dobi samo ob upoštevanju načela pravičnosti. Zdaj imamo sporazum, ki Sloveniji jemlje mejo na morju in priznava krivico, je kritičen Janša. Meni, da je bolje stopiti korak nazaj in morebiti ratificirati sporazum Drnovšek-Račan. Pahor ga je vprašal, zakaj pri ratifikaciji sporazuma Drnovšek-Račan ni vztrajal na Brionih leta 2006. Janša mu je odgovoril, da ni več veljal.

Ni bil dan arbiražnega sporazuma
Pahor: "Hrvatje so čez noč spremenili stališče, ker so ga morali. Morali so sprejeti drugi Rehnov predlog."

Pahor je Janši očital, da niti v času, ko je Slovenija predsedovala EU, ni uspela uveljaviti svojih interesov. Janša pa je Pahorju vrnil, da je nedeljsko večerno proslavo zlorabil za kampanjo, zato ga je vprašal, kdo bo proslavo plačal. Pahor se je branil, da je bil Dan Evrope, Janša pa mu je nasprotoval: "Ne pa dan arbitražnega sporazuma."

"Spodobilo bi se, da drugič na proslavah, ki jih plačajo davkoplačevalci, omogočite tudi druga mnenja," je Janša še požugal Pahorju. Očital mu je tudi, da je vlada sama poslala sporazum v presojo ustavnemu sodišču. To po Janševem mnenju ponavadi počnejo tisti, ki se z neko odločitvijo ne strinjajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.