Slovenija
10 ogledov

Pahor ta teden z Jorasom

Bager bo še nekaj časa miroval. (Foto: Barbara Milavec)
1/13
Žurnal24 main
Joras bo z odstranjevanjem robnikov počakal še teden dni, saj mu je predsednik vlade Borut Pahor zagotovil, da bodo poskušali s hrvaško stranjo najti rešitev. Pahor ta teden z Jorasom o njegovih problemih.

"Pogovarjali smo se, da se za en teden prekinejo vse aktivnosti. Da politiki v tem času najdejo rešitve oziroma izhode. Če jim bo to uspelo, bom seveda zelo vesel. Traktor bo pred zapornico stal, in če v roku tedna dni ne bo rešitve, bomo z aktivnostmi nadaljevali," je za Žurnal24 povedal Joško Joras.

Robnik mu greni življenje
"Danes bom poskušal s pomočjo soseda in traktorja, na katerega smo namestili kopač, odstraniti cestne robnike, ki ovirajo dostop do mojega doma. Kaže, da se bo zapletlo," nam je po telefonu povedal Joras.

V tem tednu dni se bom sestal z g. Jorasom, da se pogovoriva, kaj on kot posameznik, ki živi na vmesnem ozemlju, ki si ga lastita dve državi, pričakuje, da bosta državi storili za to, da ne bo trpel.
Borut Pahor

V sporočilu za javnost, ki sta ga medijem poslala z odvetnikom Danijelom Starmanom, pa sta zapisala, da hrvaške okupacijske policijske enote teptajo pravni red v Republiki Sloveniji in preprečujejo izvedbo odstranitve ovir po sklepu okrajnega sodišča v Piranu iz leta 2006.

Soglasje za odstranitev cestnih robnikov so pristojne službe za ceste izdale konec oktobra lani. Glede odstranitve zapornice, ta še stoji kljub napovedim, da jo bodo skupaj do referenduma o arbitražnem sporazumu odstranili skupaj slovenski in hrvaški predstavniki, na tako imenovani Jorasovi evropski poti za zdaj ni novega nič.

Fotografije živega zidu in zahteve Joška Jorasa si oglejte v zavihku Galerija.

Jorasov odvetnik Danijel Starman pravi, da ve samo to, da ga je Joras obvestil, da se je odločil danes cestne robnike odstraniti in da se "pojavljajo določeni problemi".

Hrvati postavili živi zid
Hrvaška policija je pred zapornico, kjer je Joras želel z delovnim strojem odstraniti robnike, ki po njegovih besedah zaradi svoje višine uničujejo spodnji del njegovega avtomobila, postavila živi zid in je tako preprečevala začetek odstranjevanja.

Slovenski policisti dogajanje le opazujejo
Joras je zahteval odgovor predsednika vlade, države in parlamenta na vprašanje, ali sploh živimo v EU v pravni državi, saj mu normalno življenje in uresničitev sklepa sodišča ni omogočeno.

"Ne želim nobenih konfliktov, dobil sem sklep in čakal z njegovo uresničitvijo, da mi ne bi očitali politizacije. Čakal bom, da mi bodo omogočili odstranitev cestnih robnikov," je še napovedal Joras.

Izvršitelj bi jih odstranil

Odstranitev smo za 25. maj razpisali tako za zapornico kot za omenjene robnike hkrati, vendar Joras takrat tega ni želel in smo na njegovo prošnjo odstranitev preklicali,” pa nam je pojasnil Franko Slavec, sodni izvršitelj iz Kopra. Joras je namreč takrat zaradi tehničnih težav zaprosil za 30-dnevni odlog. Kot še razlaga Slavec, bo treba sprožiti vnovično proceduro, ki pa bo zaradi vročitve sklepa po diplomatski pošti trajala od tri do pet mesecev.

Nedotakljivost Plovanije

Čeprav smo za komentar prosili tudi hrvaško vlado in notranje ministrstvo, odgovora nismo prejeli. Na straneh Policijske uprave Istarske pa so zapisali, da so hrvaški policisti s svojim ravnanjem želeli zagotoviti nedotakljivost mejnega prehoda Plovanija (Sečovlje).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.