Slovenija
16 ogledov

Pahor: "Ta vrtiljak očitanja ne pelje nikamor"

Srečanje med Pahorjem in Jankovićem februarja 2009 Boštjan Tacol
Dogovor med vlado in sindikati je nujen, četudi vlada z njim ne bo dobila toliko, kot je načrtovala, je ocenil Borut Pahor. Zoran Janković pa je v luči sprejemanja varčevalnih ukrepov poudaril, da potrebujemo predvsem ukrepe za zagon gospodarstva.

V pogovoru, ki ga je s predstavnikoma opozicije predvajala TV Slovenija, sta nocoj opozicijska prvaka komentirala sredino stavko sindikatov, reforme in zlato fiskalno pravilo.

Predsednik SD Borut Pahor sredino stavko ocenjuje kot pritisk sindikatov, da bi v pogajanjih z vlado lažje dosegli več. Pri tem bi bil, kot je dejal, vesel, če bi stavka prispevala k dogovoru, ki bi bil sprejemljiv za obe strani. A Pahor se tu najbolj boji referenduma, kajti če bodo na njem reforme padle, si lahko obetamo politično, gospodarsko in socialno krizo, od česar si "nihče ne more obetati nič dobrega", je opozoril.

Če ta poskus ne bo uspel, bo vsaj naslednji poskus težji, ne glede na to, ali ga bo predlagala zdajšnja ali prihodnje vlade, opozarja Pahor. Zato se morata po njegovih besedah obe strani pogajati v dobri veri in doseči vsaj nek napredek. Ta je namreč več vreden, kot če ne bo nobenega dogovora, je ocenil Pahor, vlado pa pozval, naj skuša dogovor s sindikati doseči še do obravnave rebalansa v državnem zboru.

Zadnji predlog sindikatov, da se plače znižajo za sedem odstotkov, plačna nesorazmerja pa se ne odpravijo, se zdi Pahorju fiskalno vzdržen. "Ne bomo sicer privarčevali 800 milijonov, ne bo pa treba posegati v socialne pravice, ki se mi ne zdijo vredne socialnih žrtev," pravi.

Janković: Sindikati imajo tokrat prav

Predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković stavko vidi kot posledico prevelikih razlik med sindikati in vlado. Pri tem ocenjuje, "da imajo sindikati tokrat prav", saj je treba dogovor, ki so ga sindikati po volitvah podpisali s šestimi strankami (z izjemo SDS), spoštovati. Omenjeni sporazum namreč določa, da se pravic ne sprejema enostransko, je opozoril Janković.

Prepričan je tudi, da skuša vlada skregati javni in zasebni sektor, ob tem pa opozarja, da tudi javni sektor ustvarja družbo in "ji daje sol". Prav tako je proti, da se posega v standard univerz. "Pomembna je motivacija ljudi, to pa gre v demotivacijo. Zakaj bi potem ljudje sploh še delali," je opozoril.

V pogovoru je še opozoril tudi, da trenutno izgubljamo preveč podjetij, predvsem gradbenih: "Za Gradbeno podjetje Primorje denimo minister za gospodarstvo pravi, da vlada ni Božiček. Jaz pa trdim, da bo vlada postala Božiček, če bo pustila, da gre podjetje v stečaj, saj bo državna banka na tem projektu izgubila 150 milijonov evrov."

Fiskalno pravilo in TEŠ

Zlato fiskalno pravilo, ki ga namerava v ustavo zapisati politika, je po mnenju Pahorja potrebno, saj bo vlado obvezovalo, da "je fiskalno bolj disciplinirana", Janković pa meni, da se iz omenjenega pravila dela "fama, saj ne rešuje Slovenije".

Današnjo zeleno luč DZ nadaljevanju postopka sprejemanja državnih poroštev projektu TEŠ Pahor vidi kot "manj slabo možnost, ne pa idealno", Janković pa meni, da bi bila potrebna revizija projekta.

Pahor je danes še povedal, da odločitve o tem, ali bo kandidiral za predsednika republike, še ni sprejel. Oba z Jankovićem sta se tudi strinjala, da predčasne volitve niso potrebne. "To bi bilo slabo za državo," je ob tem dodal Janković.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.