Slovenija
11449 ogledov

Pahor: To bi lahko imelo usodne posledice

Borut Pahor, predsednik republike Saša Despot
Predsednik države Borut Pahor meni, da ima Slovenija veliko priložnost, da se izvleče iz te krize bolje razvita, kot je v njo prišla, a je hkrati soočena z veliko nevarnostjo.

Predsednik države Borut Pahor je v pogovoru za oddajo Fokus na Pop TV spregovoril o trenutni situaciji v državi. Poudaril je, da se je vlada dobro soočila z epidemijo novega koronavirusa. Zdaj je nastopil čas, ko se mora slovenska politika osredotočiti na recesijo, v katero gre cel svet. 

Pomembno je, da koalicija in opozicija pri tem sodelujeta. "Razhajanje med vlado in opozicijo je vse globlje. Če se bo tako razhajanje nadaljevalo, potrebnega sodelovanja ne bo. To bo imelo lahko usodne posledice tudi za atmosfero v državi, ki bo odrinila na stran tudi strokovno javnost, ki ne bo več pripravljena, tako kot je zdaj, pomagati vladi pri pametnih rešitvah," je v pogovoru za Pop TV dejal Pahor. "Slovenija ima veliko priložnost, da se izvleče iz te krize bolje razvita, kot je v njo zaradi koronavirusa prišla. Ima pa tudi zelo veliko nevarnost, da se zaradi političnih delitev, kreganja, ki ni konstruktivno, duhovi tako razidejo, da praktično ukrepanje ne bo več mogoče." 

Vse v politiki je pozval, da se vzdržijo izjav ali ravnanj, ki bi jih kdo lahko razumel kot sovražne ali nestrpne. Po njegovem mnenju je zdaj čas za razumevanje, medsebojno spoštovanje in za to, da prisluhnemo in damo priložnost tistim, ki imajo zamisli. Čas je dragocen in treba se je osredotočiti na krizo. 

Pahor je poudaril, da se je treba pogovarjati. "Obsojeni smo eden na drugega. Upam, da bo vlada skupaj z opozicijo šla skozi to krizo, da ne bomo priča padcu vlade ali predčasnim volitvam," je dejal in dodal, da je pripravljen pomagati. Zaupanje v politiko se rahlja, kar vidi kot zelo slab znak. Njegova glavna skrb je zdaj pomanjkanje enotnosti, saj nam le enotnim lahko hitro se izvleči iz krize. 

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 22
 • omas67 07:10 25.maj 2020.

  bravo g.predsednik. imamo veliko srečo, da imamo na tem mestu državnika, ki ne vzpodbuja dodatnega deljenja ljudi in so mu odprta vsa vrata v mednarodnem prostoru. za nekdanjega "voščeno lutko" so v tujini mislili, da je reinkarnacija indijanskega poglavarja.

 • Avatar ResnicaBoli
  ResnicaBoli 06:15 25.maj 2020.

  [ ... največja politična odgovornost pa je na vladi Boruta Pahorja in takratnima ministroma Francu Križaniču in Mateju Lahovniku. https://www.dnevnik.si/1042818043 ] Vrhunski strokovnjak v prevzemanju politične odgovornosti. Za kravjo kupčijo predsednika DZ je stranka, ki jo je vodil je prav ...prikaži večv tako sodelovala z vlado od 2004-2008, ki rekordno zadolžila Slovenijo in sprejela škodljivo tajkunsko zakonodajo.

 • Avatar ResnicaBoli
  ResnicaBoli 05:24 25.maj 2020.

  Dokler ne bo spremembe volilnega sistema, kjer kriminalci nimajo pravice volit, biti izvoljeni ter jim je po prestani kazni za vse večne čase prepovedano delovanja v politiki, se bo to dogajalo tudi v bodoče. Delovanje v politiki je potrebno prepovedati ...prikaži več tudi nesposobnim politikom kruhoborcem, politikom, ki izstopijo iz stranke, se presedejo med neodvisne in politikom, ki v posmeh volilcem zaradi škodljivih odločitev z nasmehom sprejemajo politično odgovornost …