Slovenija
17307 ogledov

Pahor: "To je velika napaka slovenske politike"

Borut Pahor Profimedia
Predsednik republike Borut Pahor je v pogovoru za Televizijo Slovenija spregovoril o epidemiji covida-19, notranjepolitičnih razmerah in ugledu Slovenije v svetu.

Predsednik republike Borut Pahor je v pogovoru dejal, da smo se iz izkušnje z epidemijo covida-19 naučili, da potrebujemo močan javni zdravstveni sistem. Trenutni je po njegovih besedah potreben premišljene prenove, zato mora biti strukturna sprememba v javnem zdravstvenem sistemu ena od prioritet prihodnje vlade. 

Pri vprašanju o uvedbi obveznega cepljenja bi Pahor sledil morebitni oceni slovenske znanosti in stroke, če bi ti ocenili, da je to odločilnega pomena. A je dodal, da bi v tem primeru izkoristil možnost, ki mu jo dajeta ustava in poslovnik DZ, ter prosil za nagovor pred DZ, v katerem bi poslance prosil, da enotno podprejo odločitev o obveznem cepljenju. Ob tem je dejal, da razume, da imajo nekateri še vedno strah pred cepljenjem in dodal, da je vsak, ki premaga ta strah, junak tega časa.

"Ko odprete Pandorino skrinjico ..."

Ocenil je tudi, da se moramo "že zdaj, hkrati, ko končujemo epidemijo, ukvarjati s pomembnimi razvojnimi vprašanji". Med drugim se je zavzel za strukturno spremembo na področju zdravstva. Ob vprašanju dviga zdravniških plač, pa je dejal: "Ko odprete Pandorino skrinjico, morate vedeti, na kakšen način jo boste zaprli, sicer tvegate eno zelo nepredvidljivo situacijo v javnem plačnem sistemu."

Želi si jasnega rezultata volitev

Pahor je ponovil, da namerava redne parlamentarne volitve, ki bodo po sedanjih načrtih potekale 24. aprila, razpisati 9. februarja. Ker je po ustavi po volitvah vezan na posvet s poslanskimi skupinami, bo na teh posvetih ugotovil, ali kdo od strankarskih voditeljev, ki bi želel postati predsednik vlade, uživa potrebno podporo za imenovanje v državnem zboru.

"Če se to ne bi zgodilo, potem bi v taki situaciji dal priložnost relativnemu zmagovalcu," je zatrdil predsednik, ki si želi, da bi bil rezultat volitev tako jasen, da bi nekdo imel precej določen mandat za sestavo vlade.

Borut Pahor | Avtor: Profimedia Profimedia

V zvezi s političnimi kadrovanji meni, da v Sloveniji korporacijska kultura očitno še ni dovolj razvita, zaradi česar politika marsikdaj na koncu oceni, da ima pravico posegati tudi kadrovsko v korporacijsko upravljanje. "Mislim, da je to velika napaka," je dejal Pahor in pri tem meril tako na kadrovanje v državnih podjetjih kot tudi v drugih podsistemih, do česar bi morala biti politika veliko bolj zadržana.

Enega oreha slovenski politiki ni uspelo streti

Glede dosežkov evropskega predsedovanja je izpostavil vrh v Ljubljani, na katerega so bili povabljeni tudi voditelji držav Zahodnega Balkana in je bil dosežen dogovor o nadaljevanju širitvenega procesa, kar se je ob koncu predsedovanja z odpiranjem novih poglavij dejansko tudi zgodilo.

"Kljub naporom pa žal nismo uspeli streti trdega oreha izsiljevanja Severne Makedonije z novimi koncesijami, da bi nadaljevala pot v Evropsko unijo," je dejal in dodal, da si bo prizadeval, da bi mogoče še v času francoskega predsedovanja vendarle našli neko rešitev.

Dotaknil se je tudi obtožb dela politike na račun evropskih poslancev drugega političnega pola, češ da v Bruslju perejo domače umazano perilo. Kot je dejal, je potrebno razumeti, da je Evropska unija naša skupna domovina, evropski parlament pa parlament naše demokracije, ne nek tuji parlament.

Sloveniji je pripisal tudi velike možnosti pri kandidaturi za nestalno članico varnostnega sveta Organizacije združenih narodov.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 36
 • jezero 08:33 22.januar 2022.

  Koliko šleperjev zastonj slovenskega kruha je pojedel ta človek? To je pa znal!

 • Avatar Jurič Zvonko
  juric 19:48 28.december 2021.

  Ni nas strah ceplenja, ampak tega ZVARKA, s katerim nas posiljujete. Strah nas je vas politikantov, ki skrbite le za lastne riti... Končno bo prišel čas, ko ne boš več na tem položaju, ki si ga ne zaslužiš. Nisi moj ...prikaži več predsednik, nisem te volil in tudi nisem voilil SDS. Razočarala ste me SMC in DESUS, dočim SNS je itak stranka pokvarjenih ljudi.....

 • ico8 15:04 28.december 2021.

  Dragi Butalci! Kdor ga(jih!) je izvolil, ta se naj vprasa pri naslednjih volitvah, ce je "postavni, vedno lepo obleceni maneken" dosti in ali so mogoce "plave ucke" dosti dobre za vladanje v tej vsakdan vecji yugognilobi!