Slovenija
7 ogledov

Pahor tudi uradni zmagovalec

Žurnal24 main
Državna volilna komisija je objavila končne uradne izide letošnjih parlamentarnih volitev, predsednik republike Danilo Türk pa je sklical ustanovno sejo državnega zbora.

Zmagovalec septembrskih volitev so Socialni demokrati , za katere je glasovalo 320.248 volivk in volivcev oziroma 30,45 odstotka, v parlamentu jih bo zastopalo 29 poslancev. Na drugem mestu je stranka SDS , za katero je glasovalo 307.735 volivcev oziroma 29,26 odstotka, v DZ bo imela 28 poslancev. Sledijo Zares z devetimi mandati (98.526 glasov oziroma 9,37 odstotka), DeSUS s sedmimi mandati (78.353 oziroma 7,45 odstotka) in SNS (56.832 oziroma 5,40 odstotka), SLS in SMS (54.809 oziroma 5,21 odstotka) ter LDS (54.771 oziroma 5,21 odstotka) s po petimi mandati.

V državni zbor se je uspelo uvrstiti sedmim političnim strankam, ki so bile že v dosedanjem parlamentarnem sklicu. V parlamentu bosta tako dve stranki manj kot v prejšnjem mandatu, saj sta pod štiriodstotnim pragom ostali NSi , ki jo je volilo 35.774 oziroma 3,40 odstotka volivcev, in Lipa , za katero je glasovalo 19.068 oziroma 1,81 odstotka volivk in volivcev.

Ustanovna seja bo 15. oktobra
Predsednik republike Danilo Türk je za 15. oktober ob 10. uri sklical ustanovno sejo državnega zbora. Ob tej priložnosti je v predsedniški palači sprejel poslance in ministre iztekajočega se mandata in se jim zahvalil za opravljeno delo. "V tem času so bile opravljene pomembne naloge," je ocenil in dodal, da se bo Slovenija tudi na tej podlagi v prihodnje še bolj utrdila kot sodobna država, kot odgovorna članica mednarodne skupnosti in Evropske unije. "Hkrati pa dosežena stopnja razvoja in mednarodni položaj naše države narekujeta prizadevanje za spoštovanje človekovih pravic in za krepitev pravne države v korist vseh državljank in državljanov, " je poudaril v nagovoru.


Sprejem pri predsedniku države Danilu Türku. © BOBO

 
Sprejema pri predsedniku republike se je udeležila približno polovica poslank in poslancev iztekajočega se mandata ter tretjina ministrov: Lovro Šturm , Marjeta Cotman , Andrej Vizjak , Iztok Jarc, Ivan Žagar in Janez Podobnik . Povabilu so se odzvali tudi predsednik ustavnega sodišča Jože Tratnik , predsednik vrhovnega sodišča Franc Testen , predsednik računskega sodišča Igor Šoltes in varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek - Travnik .

Na ustanovni seji 15. oktobra bodo novoizvoljeni poslanke in poslanci sicer najprej potrdili svoje mandate, nato pa izvolili novega predsednika državnega zbora. Predsednik države Danilo Türk mora nato po posvetovanju z vodji novih poslanskih skupin v 30 dneh po konstituiranju DZ predložiti državnemu zboru kandidata za mandatarja za sestavo nove vlade.

Predsednik DZ ne bo iz SD
Predsednik SD Borut Pahor je že napovedal, da mesto predsednika državnega zbora ne bo pripadlo stranki Socialnih demokratov, ampak kandidatu iz ene od koalicijskih strank. Je pa povedal, da bo za podpredsednika državnega zbora predlagal dolgoletnega poslanca SD Mirana Potrča .

Stari predsednik državnega zbora skliče sestanek začasnih vodij novoizvoljenih poslanskih skupin ter poslancev madžarske in italijanske narodnosti, kjer se dogovorijo o dnevnem redu ustanovne seje parlamenta, o sedežnem redu novih poslancev v parlamentarni dvorani in določijo kandidate za mesto predsednika, podpredsednika in člane državnozborske mandatno-volilne komisije.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.