Slovenija
18 ogledov

''Pahor uporablja retoriko groženj''

null Žurnal24 main
SDS: Pahor dokazano zavajal. Pahor ponavlja, da v primeru nesprejetja arbitražnega sporazuma meja ne bo rešena.

V SDS so opozorili, da je premier Borut Pahor v ponedeljkovem soočenju z Janezom Janšo na RTVS namenoma zavajal javnost glede teritorialnega stika z odprtim morjem.

Pahor je med pogovorom dejal, da sta se s hrvaško premierko Jadranko Kosor dogovorila za rešitev, ki ''pomeni za nas, zlasti in predvsem, stik Slovenije z odprtim morjem, vi pa potrebujete vstop v Evropsko unijo, kar je tudi v našem interesu".'

Včeraj pa so s hrvaškega zunanjega ministrstva sporočili, da ni bilo nobenega takega dogovora s Kosorjevo.

 

To, da Slovenija tvega vse, tako status pomorske države kot geografsko zaprtost, Hrvaška pa praktično nima kaj izgubiti, to ni noben dogovor in nikakršen kompromis. Takšen sporazum je samo zaključek večnega popuščanja in vdaja pred velikimi ambicijami naših sosedov
Radovan Žerjav, predsednik SLS

 

S prstom se ne žuga
SLS pa je opozorila na Pahorjevo retoriko groženj in ustvarjanje strahu, ''ki jo je uporabil že lansko jesen in ki Slovenkam in Slovencem žuga z mednarodno izolacijo v primeru zavrnitve sporazuma, je v tem kontekstu povsem neprimerna in nedopustna,'' je poudaril predsednik SLS Radovan Žerjav.

 

Menijo, da se z zavrnitvijo arbitražnega sporazuma ne bo zgodilo nič. Kot alternativo in pravično rešitev vidijo mirovno konferenco o nasledstvu SFRJ.  

Zvonenje pred točo
"Sem politik, ki probleme rešuje, in jih ne pometam pod preprogo. Rešil sem kapitalnega,"
je o padcu podpore arbitražnemu sporazumu povedal Pahor po seji vlade.

"Storil bom vse, da bo ta sporazum dosežen. Če bo zavrnjen, bo Slovenija mednarodno izolirana. Problem meje ne bo rešen, gre za veliko nevarnost naši državi. Zvonim zdaj, ko toče še ni. Potem bo prepozno. Rad bi preprečil, da toča oklesti grozdje. Stokrat premislimo, kaj bomo naredili,"
je še povedal.

Pahor daje umetniški vtis

Pahor želi s svojimi izjavami o domnevnem dogovoru s predsednico hrvaške vlade Jadranko Kosor glede slovenskega izhoda na odprto morje ustvariti "umetniški vtis" pred slovenskim referendumom o arbitražnem sporazumu, je ocenila poslanka opozicijske Hrvaške narodne stranke (HNS) Vesna Pusić.

Slovenski državljani bodo sporazumu dali zeleno luč, kar bo po besedah Pusićeve izjemno pomembno tudi za Hrvaško.

"Pahor želi ustvariti pozitivno ozračje, da bi na referendumu potrdili arbitražni sporazum, ker se zaveda, kako pomembno je to," je dejala Pusićeva, ki je predsednica nacionalnega odbora za spremljanje hrvaških pogajanj z EU.

Po njenih besedah je pomembno, da arbitražni sporazum določa, da bo spor o meji reševala arbitražna komisija, ter da je sporazum temelj za urejanje spora. "Kaj je kdo komu obljubil, ni na ravni politike, ampak na ravni povabila na kavo," izjavo Pusićeve povzema hrvaški dnevnik Jutarnji list.

"Sporazum ni posebno veselje, je pa najmanjše zlo. Ločuje spor o meji od pogajanj z EU, a če ne bo potrjen na referendumu, bomo morali znova za pogajalsko mizo in iskati alternativno rešitev za mejo, ki ne bo povezana s pogajanji," je še dejala Pusićeva.

V takem primeru pa po njenem mnenju obstaja možnost, da se Slovenija ne bi držala dogovora in bi blokirala hrvaška pogajanja z EU.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.