Slovenija
28 ogledov

Pahor v Libijo

Italija ravno iz Libije izvozi največ nafte. Italijanska podjetja so sklenila št Žurnal24 main
Premier Borut Pahor bo danes na povabilo libijskega voditelja Moamerja Gadafija obiskal Tripoli, so sporočili iz premierovega kabineta.

Kot smo že poročali, premier Pahor se bo udeležil podpisa dogovora med Libijo in Švico, s katerim bosta državi rešili spor, zaradi katerega je Libija prenehala izdajati vizume za vse državljane članic schengenskega območja.

Spor je nastal, ko je Švica omejila izdajanje vizumov številnim visokim libijskim predstavnikom, Libija pa je prekinila izdajanje vizumov za državljane držav članic schengna. Kot poudarjajo v premierovem kabinetu, je Pahor igral pomembno vlogo pri rešitvi omenjenega spora.

Dvostransko srečanje tudi z Berlusconijem
Poleg Pahorja bodo na omenjeni slavnostni večerji sodelovali še italijanski premier Silvio Berlusconi, malteški premier Lawrence Gonzi, španski zunanji minister Miguel Angel Moratinos, nemški zunanji minister Guido Westerwelle ter švicarska zunanja ministrica Micheline Calmy-Rey, ki bo sporazum tudi podpisala.

Sicer pa naj bi obisk Pahorja pri Gadafiju pomenil še dodatno okrepitev prijateljskih odnosov med Slovenijo in Libijo, ki so bili vzpostavljeni s Pahorjevim obiskom v Libiji oktobra lani, poudarjajo v Pahorjevem kabinetu. Prvi rezultati prijateljskih odnosov med državama se že kažejo v gospodarskih poslih velikih vrednosti, današnji obisk pa bo pripomogel k realizaciji dodatnega števila poslov in naložb, dodajajo v današnjem sporočilu za javnost.

Ob robu večerje se bo premier Pahor sestal tudi z italijanskim kolegom Berlusconijem, s katerim bosta spregovorila o odnosih med Slovenijo in Italijo. Slovenskega predsednika vlade na obisku spremlja tudi državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor Zoran Kus, tema pogovorov pa bo tudi italijanski plinski terminal v Tržaškem zalivu.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.