Slovenija
21 ogledov

Pahor v Moskvo pošilja Erjavca

Karl Erjavec Saša Despot
Predsednik republike Borut Pahor se je vendarle odločil. Na slovesnosti ob 70. obletnici konca druge svetovne vojne bo našo državo zastopal zunanji minister Karl Erjavec, ki se parade ne bo udeležil.

"Predsednik republike Borut Pahor se je odločil, da bo na njegov predlog in ob strinjanju predsednika vlade dr. Mira Cerarja Republiko Slovenijo na slovesnosti ob koncu II. svetovne vojne v Moskvi 9. maja zastopal podpredsednik vlade in zunanji minister Karl Erjavec. Upoštevaje priporočilo Evropskega sveta, da se visoki predstavniki držav članic Evropske unije ne udeležijo vojaške parade, bo predstavnik Republike Slovenije zunanji minister Karl Erjavec sodeloval v vseh drugih pietetnih dogodkih svečane obeležitve," piše v sporočilu, ki so ga poslali iz Pahorjevega urada. 

Predsednik Pahor pa se namerava 9. maja udeležiti osrednje prireditve ob 70. obletnici zmage nad nacifašizmom, ki jo pripravljata Zveza združenj borcev za vrednote NOB-ja Slovenije in Mestna občina Ljubljana na Trgu republike v Ljubljani, popoldne pa bo nastopil kot slavnostni govornik na spominski slovesnosti ob 70. letnici konca druge svetovne vojne v Topolšici.

Predtem bo skupaj z veleposlanikom Ruske federacije Dokujem Zavgajevim v soboto, 9. maja, dopoldne položil venec v spomin padlim ruskim vojakom pri spomeniku zmage in grobnici Rdečearmejcev na pokopališču v Murski Soboti, so še napovedali v Pahorjevem uradu.

Parada v Moskvi kot razkazovanje moči

Ena izmed osrednjih prireditev konca 2. svetovne vojne ter zmage nad fašizmom in nacizmom bo potekala na Rdečem trgu v Moskvi, kjer bodo Rusi predstavili svoje najnoveške orožarske pridobitve. 

Ruski predsednik Vladimir Putin je na moskovsko parado povabil 68 voditeljev držav, toda zaradi ruskih aktivnosti v sosednji Ukrajini so številni evropski voditelji in  ZDA Putinovo povabilo zavrnili. Nemška kanclerka Angela Merkel bo na primer v Moskvo odpotovala dan pozneje, ko bo s Putinom položila venec na grob neznanemu junaku. Večino omenjenih držav naj bi na paradi predstavljali njihovi veleposlaniki v Rusiji. Glavni razlog za odpoved svetovnih voditeljev naj bi bila  napoved, da bodo na paradi sodelovale tudi vojaške enote z okupiranega Krima. 

Komentarjev 10
  • mph 13:04 01.maj 2015.

    Morda pa je ravno naš balkonar puklavi inkognito prisoten na forumih.

  • dragec 09:27 01.maj 2015.

    Pošljimo plešastega, saj on je EX KOMUNJARA, najslabše sorte

  • lukaz 08:40 01.maj 2015.

    Mislim,da vas skrbijo napačne zadeve. Amerika v tem času povečuje svoje jedrske kapacitet in še naprej neti vojne po celem svetu.Zadnja njihova ''tvorba'' Isis pa je na pragu EU, a le po zahvali Turčije ne še v EU.Rusi ...prikaži več nas ne bi smeli skrbet iz tega stališča. Nevarnost prihaja iz nasprotne strani.