Slovenija
22 ogledov

Pahor v Srbiji

(Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Premier Pahor v Beogradu s srbsko vlado dosegel dogovor, da bo Srbija Sloveniji najkasneje septembra 2011 izročila rezidenco veleposlaništva nekdanje Jugoslavije v Rimu in generalni konzulat v Milanu.

To bo Beograd storil v skladu z zagrebško deklaracijo iz leta 2006, so povedali v kabinetu premierja Pahorja.

Po pogovoru s srbskim premierjem Mirkom Cvetkovićem je na skupni novinarski konferenci v Beogradu Pahor pojasnil, da doslej ni prišlo do uresničitve tega dogovora zaradi finančnih razlogov s strani Beograda.

Na vprašanje, kako komentira zamisel srbskega predsednika Borisa Tadića, da bi srbski in slovenski diplomati v tretjih državah delali v skupnih diplomatsko-konzularnih predstavništvih, je Pahor odgovoril, da "Slovenija za to ne vidi potrebe".

Slovenija si namreč prizadeva za zmanjšanje diplomatskega aparata, če bi se pokazala potreba, pa bi nekatere diplomatske dejavnosti vodila z zaveznicami znotraj Evropske unije, je pojasnil. Opozoril je tudi na obstoj skupne evropske diplomatske službe, tako da Slovenija nima potrebe za neke druge dogovore.

Zgledno sodelovanje
Pahor je na skupni novinarski konferenci s premierjem Mirkom Cvetkovićem izpostavil, da državi po „tragičnem letu 2009“ beležita porast trgovinske izmenjave v skoraj 11 odstotkih. Poleg tega je Slovenija po Pahorjevih besedah z vloženimi 1,6 milijarde evrov ena od največjih investitorjev v Srbiji.

Vse se odvija tako, kot si Slovenija in Srbija tudi želita. Rešujemo politične težave – bodisi v okviru mednarodnih dogovorov, kot je sukcesija, bodisi v bilateralnih odnosih. Rešujemo pa tudi težave ljudi, tako da krepimo vzajemno razumevanje med dvema narodoma.“ Hkrati je Pahor poudaril, da se Slovenija trudi, da svojim partnerjem v Evropski uniji razloži pomen približevanja Srbije in celotnega dela jugovzhodne Evrope k Evropski uniji.

Na večerjo s predsednikom
Predsednik slovenske vlade, ki na enodnevnem delovnem obisku v Srbiji med drugim obeležuje svoj 47. rojstni dan, je danes v Inđiji odprl največjo letošnjo slovensko investicijo v Srbiji Metal Cinkaro. Odprl pa je tudi nove prostore slovenskega veleposlaništva v Beogradu, ki ga od nedavnega vodi Franc But.

Sestal se bo še s predsednico srbskega parlamenta Slavico Đukić Dejanović, na večerji pa ga bo gostil srbski predsednik Boris Tadić.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.