Slovenija
13 ogledov

Pahor ve, kaj se pričakuje od njega

Pahor v hiši hospic Saša Despot
"Moja naloga je, da poskušam čimprej in čimbolj uspešno priti problemom do dna, da jih na primeren način rešimo. Če bomo ostali zaprti v ta začaran birokratski krog, nikoli ne bo rešen. Treba je najti primerno rešitev."

Tako napoveduje predsednik republike Borut Pahor, ki se z današnjim dnem vključuje v sicer že dlje časa trajajoče iskanje rešitev zato, da bo naša država v prestolnici še vedno imela neko primerno zatočišče, kjer bo pomoč lahko vedno dobil posameznik tik pred koncem svojega življenja in njegovi svojci.

Prva slovenska hiša hospica, kjer skrbijo, da bolnim in pomoči potrebnim posameznikom čimbolj olajšajo zadnje ure življenja, njihovim svojcem pa čim manj boleče slovo in žalovanje za pokojnimi, je že nekaj časa povsem odvisna od dobre volje posameznikov, ki s svojimi denarnimi in drugimi prispevki omogočajo, da lahko hiša sploh še deluje. V prvi šestih mesecih letos so s pomočjo donacij uspeli zbrati komaj okoli 130 tisoč evrov. Ustanova namreč nima potrebne in zagotovljene redne denarne podpore, ki bi jo potrebovala od države. 

Ponujena pomoč blokirana

Hiša hospica nujno potrebuje sredstva zato, da oskrbovancem lahko sploh nudi oskrbo. Država jim še niti ni podelila koncesije, ki bi jim omogočala dobivanje potrebnega državnega denarja.

Kirurgija Bitenc se je ponudila, da bizačasno do ureditve koncesija pomagala pri zdravstveni oskrbi, vendar so se temu uprli na Zavodu za zdravstveno zavarovanje (ZZZS), čeprav je dogovor za dobrega označil celo minister za zdravje Tomaž Gantar. ZZZS pa naj bi ocenila, da Kirurgija ne izpolnjuje potrebnih zakonskih pogojev zato, da bi ji ZZZS plačeval za oskrbo in storitve, ki bi jih izvajali v hiši hospica.

Pahor se zaveda, da pričakujejo pomoč

Predsednik Pahor si je danes ogledal hišo hospica: "Hospic je pilotski porjekt, ki kaže na to, kako je mogočeno ob veliki solidarnostin in profesionalnosti tistih, ki pomagajo omogočiti, da se posameznik na human način poslovi od življenja in da na nek primeren način žalujejo lahko tudi njegovi svojci."

K hitrejšemu reševanju zapleta namerava takoj pozvati tudi ministra za zdravje in vodstvo ZZZS. Prepričan je, da ljudem ne smejo odvzeti možnosti, da jim nekdo na tak način pomaga: "Ta ustanova nedvomno potrebuje trajnejši vir financiranja. Biti odvisen samo od donacij pomeni, da lahko nekega dne te donacije tudi usahnejo in da morajo zapreti vrata ustanove, ki opravlja zelo pomembno funkcijo v tej družbi."

Komentarjev 2
  • colibri 06:35 23.julij 2013.

    mmmmmuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu, edino kar Pahor ve je kidanje gnoja

  • dragec 17:44 22.julij 2013.

    "Pahor ve, ka se pričakuje od njega"!Kot predsednik vlade tega ni vedel?????