Slovenija
9 ogledov

Pahor za krepitev konkurenčnosti

(Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Najpomembnejši cilj vlade v letošnjem letu bo krepitev konkurenčnosti Slovenije. Premier Pahor danes prejel seznam prednostnih nalog ministrstev, do ponedeljka bo pripravil predlog usmeritev vlade v 2011.

Tudi v letošnjem letu po besedah premierja Boruta Pahorja ne bo mogoče odpraviti vseh problemov, zato se bo, kot je dejal,  "treba osredotočiti na glavne težave v Sloveniji ter uskladiti delo ministrstev, da bi z reševanjem težav tudi uspeli".

"Januarja bomo resetirali ambicije in načrte"
"V januarju se bo začel proces razčiščanja, fokusa za leto 2011, do konca januarja bomo pripravili piramido prednostnih nalog vlade, v januarju bomo resetirali načrte in ambicije vlade do konca tega mandata," je dejal premier.

"Cilj bo krepiti konkurenčnost Slovenije, o tem ni nikakršnega dvoma. Ta bo omogočila, da bo ohranjena socialna povezanost, ki je tako v Sloveniji kot drugod v Evropi pozitivna vrednota," je o načrtih v letošnjem letu dejal Pahor.

Danes je sicer z vseh ministrstev prejel seznam prednostnih nalog v letu 2011, kar premierju nalaga, da do ponedeljka, ko je načrtovan delovni posvet, pripravi
"nek predlog fokusa vladnega dela v tem letu," kot je dejal sam.

V letošnjem letu si Pahor želi tudi več komunikacije s poslanci v Državnem zboru, saj so načrtovane številne reforme, za katere je pomembno sodelovanje z Državnim zborom, socialnimi partnerji in tudi strokovno javnostjo.

Pahor: K brezposelnosti prispevala pokojninska reforma
K povečanju brezposelnosti konec lanskega leta, trenutno je brezposelnih 110 tisoč ljudi, je po besedah premierja zagotovo največ prispevala odločitev vlade in Državnega zbora za pokojninsko reformo, sicer bi se po njegovem številke vrtele okoli sto tisoč.

A pomembno je, kot je poudaril, da "v enaki meri raste tudi zaposlenost". "Gre torej za prestrukturiranje slovenskega gospodarstva. Slaba podjetja odpuščajo zaposlene, toda odpirajo se nova podjetja, ki jih zaposlujejo," je še dejal Pahor. Proces prestrukturiranja slovenskega gospodarstva sicer po Pahorjevi oceni poteka ugodno. Dejal je še, da v Sloveniji do okrevanja prihaja z rahlim zamikom za drugimi državami, katerih gonilna sila sta Francija in Nemčija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.