Slovenija
22 ogledov

Pahor: Za Stožice ne bomo plačali

null Žurnal24 main
Pahor zažugal gradbincem in zavrnil navedbe, da je dajal navodila NLB. Vegrad bo moral vrniti nenamensko porabljena evropska sredstva.

Borut Pahor je zanikal, da je dal navodila, naj NLB odobri 150 milijonov evrov posojil Grepu. "Tega nisem nikoli počel," je zatrdil Pahor. Prav tako ni želel komentirati, ali se za vstop v Stožice res zanimajo tudi libijski investitorji. Je pa potrdil srečanje z Zoranom Jankovićem minuli teden, s katerim sta se pogovarjala o Stožicah, in zavrnil možnost, da bo denar za projekt šel iz proračuna. Napovedal je tudi, da bo vlada kmalu oblikovala predlog za umik iz NLB.

Vlada je kljub nasprotovanju sindikatov sprejela delovno zakonodajo. Več v povezavi.

Premier je na novinarski konferenci izpostavil tudi problem gradbeništva v slovenski gospodarski rasti. "Toliko, kolikor je v preteklih letih pregrevalo konjunkturo, jo sedaj ohlaja," je dejal. Z večjimi gradbeniki se zato namerava v prihodnosti sestati, da bi skupaj našli rešitev. Najprej pa bo pripravil srečanje s strokovno javnostjo, nato pa še z gradbeniško zbornico. Za to nalogo bodo odgovorni trije ministri, pogovore pa bi lahko začeli že prihodnji teden.

Pri tem je poudaril, naj gradbeniki ne pričakujejo, da bo država vzdrževala nekaj, kar ni smotrno. Gradbinci naj tako nikar ne pričakujejo, da bo država subvencionirala razliko med tržno ceno in ceno, ki so jo želeli iztržiti v času konjunkture, je bil odločen Pahor.

Trošarine bo treba premisliti
Finančnemu ministrstvu je naročil, naj ponovno premisli trošarinsko politiko, saj bi lahko zaletavost povzročila dvig inflacije za odstotno točko. "Prihodki bodo manjši, ampak zadolževali se ne bomo," je povedal premier.

Fotografije novega stadiona v Stožicah si oglejte v naslednji povezavi.

O terminalih, nogometu in arbitrih
V zvezi s terminali v Žavljah je povedal, da sta se s Silviem Berlusconijem pogovarjala o možnih rešitvah zapleta, ki bi lahko nastal s slovensko tožbo Italije. Kot je povedal Pahor, bi v primeru gradnje terminalov tudi gradnja NEK2 šla naprej brez soglasja Italije. Ob tem je pozdravil tudi napovedani obisk predsednika države Danila Türka v JAR. Dejal je še, da sta se pogovarjala tudi o imenovanju slovenskega arbitra, a po Pahorjevih besedah je nabor ozek, vendar bodo poskušali doseči soglasje o kandidatu tudi z opozicijo.

Vegrad bo plačal
Ministrstvo za gospodarstvo je proti Vegradu sprožilo izvršbo zaradi zneska 800 tisoč evrov, ki jih je gradbinec dobil iz strukturnih skladov, je povedal gospodarski minister Matej Lahovnik. Gre za hotel, ki bi ga Vegrad moral zgraditi pri Celovških dvorih, a je parcelo oziroma zevajočo jamo prodal velenjskemu poslovnežu Tomažu Ročniku, kjer naj bi zgradil stanovanja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.