Slovenija
14 ogledov

Pahor zagovarja Širco

Majda %C5%A0irca, referendum Žurnal24 main
Pahor je prepričan, da bi se moralo na referendumih odločati izključno o vprašanjih, ki so usodnega pomena za Slovenijo. “Rezultat je legalen, zato ga je potrebno spoštovat,“ je dodal.

Na današnji novinarski konferenci je predsednik vlade zatrdil, da je nedeljska nizka udeležba na referendumu udarec za legitimnost referenduma kot institucije demokracije. “Rezultat je legalen, zato ga je potrebno spoštovat,“ je dodal.

Pahor meni, da bi morali posredno s porastom predlagateljev na referendumih odločati izključno o vprašanjih, ki so usodnega pomena. “Vprašanje o RTV-ju za Slovenke in Slovence ni eksistenčnega pomena,“ poudari in doda, da bila v tej luči potrebna tudi sprememba referendumske zakonodaje. “Potrebno bi bilo razmisliti tudi o tem, da bi določili višino kvoruma, ki bi odločitvi ljudi na referendumu dodala neko težo.“

Tovrstni rezultati se po Pahorjevem mnenju ponavljajo takrat, ko je javnost vprašana po nečem, kar bi moralo zadevati politično odločitev. Glede opozicijskih pozivov k odstopu ministrice za kulturo Majde Širca, je premier dejal: “Opoziciji se je na referendumih dogajalo podobno, pa niso bežali z oblasti. Širce ne bom niti pozval k razmisleku o odstopu“

Referendum o referendumu
Poudarimo, da se koalicija zavzema za spremembo 90. člena ustave, ki ureja referendumsko vprašanje. Vpeljali bi omejitve pri vsebinah, o katerih se na referendumu lahko odloča, dvigniti število poslancev, ki lahko referendum zahtevajo in določiti pogoj 40-odsotne udeležbe za veljavnost sprejete odločitve. Za sprejetje teh sprememb je potrebna dvotretjinska večina vseh poslank in poslancev, v koaliciji pa se zavedajo, da bo to težko doseči, zato bi o tem najprej na posvetovalnem referendumu povprašali kar državljanke in državljane.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.