Slovenija
134 ogledov

Pahor Žbogarju: Pridi nazaj delat!

Samuel Žbogar Pixsell
Premier Borut Pahor je zunanjega ministra Samuela Žbogarja, ki je postal novi posebni predstavnik EU za Kosovo, opozoril, da bo moral opravljati tekoče posle ministra do imenovanja nove vlade in ministrov.

Žbogar je sicer položaj posebnega predstavnika EU na Kosovu prevzel prvega februarja, na Kosovo pa naj bi odšel v ponedeljek.

Kot je razbrati iz Pahorjevega pisma Žbogarju, mu je minister zaradi imenovanja v evropsko službo podal odstopno izjavo z mesta slovenskega zunanjega ministra, a mu je Pahor zdaj odgovoril, da mora zaradi prenehanja funkcije opravljati tekoče posle do imenovanja novih ministrov oziroma vlade. To določa 115. člen slovenske ustave, Pahor pa je Žbogarja spomnil tudi na prisego.

"Ministri so po prenehanju funkcije vlade dolžni opravljati tekoče posle in s funkcije ministrov formalno niti ne morejo odstopiti, ker jim je funkcija prenehala že na podlagi 115. člena ustave," je poudaril Pahor.

Žbogar mu je pisal 31. januarja

Na zunanjem ministrstvu so za spletni portal RTV Slovenija, MMC, pojasnili, da je Žbogar odstopno pismo Pahorju posredoval 31. januarja.

Zapisal mu je, da zaradi objektivnih razlogov ne more nadalje opravljati tekočih poslov ministra za zunanje zadeve. Posle na ministrstvu pa naj bi v njegovi odsotnosti opravljala državna sekretarka Dragoljuba Benčina.

Na Kosovu bo do 30. 6. 2013

Kot je sicer pred dnevi napovedal Žbogar, bo na Kosovo odšel v ponedeljek, 6. februarja. Njegov mandat bo trajal do 30. junija 2013, ima pa še možnost podaljšanja.

Hkrati ob položaju posebnega predstavnika bo v Prištini za štiri leta prevzel tudi vodenje urada EU. To je prvi visok položaj za Slovenijo v evropski diplomatski službi.

Žbogarja je za posebnega predstavnika EU na Kosovu 25. januarja imenoval Svet EU. Že decembra lani ga je visoka zunanjepolitična predstavnica unije Catherine Ashton imenovala za vodjo urada EU.

Komentarjev 2
  • drmr1980 19:38 02.februar 2012.

    Eeee Pahi, prepozno se kurčiš!