Slovenija
8 ogledov

Pahorja bo podprla tudi SNS

1/2
Žurnal24 main
Predsednik republike Danilo Türk se z vodji poslanskih skupin posvetuje o kandidatu za mandatarja za sestavo nove vlade. SDS je že napovedala, da Pahorja ne bo podprla.

 
 

Toliko izključevanja, kot ga je bilo v zadnjem mandatu, Slovenija v obdobju parlamentarne demokracije še ni zabeležila.

Gregor Golobič

 
Vodja poslanske skupine (PS) SDS Jože Tanko je po pogovoru s predsednikom Türkom dejal, da ga je ta "seznanil s svojo odločitvijo, da bo za mandatarja predlagal gospoda Boruta Pahorja". Ob tem je Tanko dodal, da v poslanski skupini SDS predloga ne bodo podprli, ker je bilo v pred- in povolilnem času "vgrajenega izjemno veliko izključevanja". Tanko je spomnil, da je SDS po volitvah leta 2004 in tudi po sestavi vlade vsem ponudila enakopravno sodelovanje pri določenih projektih, kot na primer pri partnerstvu za razvoj in predsedovanju EU. "V tem konceptu zdaj tega ni, slika je obrnjena in določen del političnega prostora so popolnoma izključili iz kakršnihkoli diskusij," je opozoril Tanko, ki je dodal, da je tudi vsebina koalicijske pogodbe "za nas velika neznanka".

DeSUS in SNS bosta podprla Pahorja
Pahorja za mandatarja pa bodo razumljivo podprli v SD-ju, Zaresu in LDS-u. Podporo so napovedali tudi v stranki DeSUS in SNS.  "Pahor lahko absolutno računa na sedem glasov naše stranke," je pojasnil vodja poslanske skupine DeSUS Franc Žnidaršič. Predsednik SNS Zmago Jelinčič pa je dejal, da je mandatar "pravzaprav znanje in imamo samo enega najbolj verjetnega". Ali bo podporo Pahorju izrazila tudi SLS, še ni znano, prav tako ne, kako sta se odločila poslanca narodnih skupnosti, s katerima so se pogovori pravkar končali. Predsednik republike Danilo Türk je po posvetovanjih še enkrat ponovil, da bo kandidata predlagal v najkrajšem možnem času. Pred tem se bo jutri sestal še s predsednikom državnega zbora Pavlom Gantarjem.

Pahor še o kadrih
Predsedniki štirih morebitnih koalicijskih strank so danes nadaljevali koalicijska pogajanja ter začeli usklajevanja o kadrovskem delu. Pogajalske skupine so se v torek že uskladile o zadnjem odprtem vprašanju, višini dodatka za upokojence z najnižjimi pokojninami, vendar je danes prišlo do novega zapleta. Več v naslednji povezavi.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.