Slovenija
4 ogledov

Pahorja ne bo v Maribor

Ministrica za kulturo Majda Širca ni zadovoljna s potekom dejavnosti za EPK. Ali Žurnal24 main
Ministrica Širca je zaskrbljena. Narodni dom se mora ločiti od EPK.
"Predsednik vlade je zavrnil županovo pobudo za srečanje,” na nedavno povabilo Franca Kanglerja odgovarjajo na Mestni občini Maribor (MOM). Borut Pahor ga je namreč pozval, naj se z vprašanji v zvezi s projektom Evropske prestolnice kulture (EPK) obrača na ministrstvo za kulturo.
 
 

Skeptična sem ali so nekateri projekti razen umetnostne galerije v Mariboru dovolj dobro pripravljeni, da bodo kos razpisnim pogojem. Upam, da so.

Majda Širca

 
Majda Širca, kulturna ministrica, pa je zaskrbljena in kritična do mariborske občine, saj ji ta še vedno ni predložila seznama projektov, ki jih načrtuje že čez dobri dve leti, ko bo Maribor EPK. "Mi lahko predvidevamo, da želijo dokončati stolpe, odkupiti prostore za Kiblo, da želijo muzej in številne druge projekte, ampak teh nismo prejeli, zato nismo mogli izdelati prednostnega seznama evropskih projektov,” razlaga Širca.

Program je in ga ni
Čeprav na mariborski občini pravijo, da je veljavni program za EPK objavljen na spletni strani, ta še zdaleč ni dokončen. Nedavno je Aleš Novak, direktor mariborskega urada za kulturo, pozval kulturne ustvarjalce, naj sami predlagajo program in obseg, ki bi ga lahko izvajali. Od MOM odgovora o novih programih, ki so dodatno uvrščeni, nismo prejeli.

Zapleta se pri denarju
MOM in župan Kangler sta kulturnemu ministrstvu večkrat očitala, da jim ne pove, koliko finančnih sredstev je predvidenih za EPK. A Širca vrača žogico. Ker niso imeli seznama projektov, jih niso mogli načrtovati v proračunu. Sicer pa bodo imeli vsi projekti, vezani na EPK, določene prednosti na razpisih. Mariborska občina je do zdaj na razpise prijavila šest projektov.

 

Vsako leto do 2012

Sredstva. Ministrstvo za kulturo bo v prihodnjem letu zagotovilo 2,4 milijona, leta 2011 2,6 milijona in leta 2012 5,7 milijona evrov. "To je za organizacijo in programsko strukturo EPK, ki ga morajo seveda uskladiti organizatorji EPK v celoti, ne samo v Mariboru, in ga morajo plemenititi s svojimi občinskimi proračuni,” pravi kulturna ministrica.

Pogodba prihodnji teden?
Narodni dom (ND) Maribor bo v času EPK institucija nacionalnega pomena. Zahteva kulturnega ministrstva pa je, da bo jasno finančno in organizacijsko ločeno ter transparentno, kaj bo ND delal za EPK in kaj ne. Izhodišča za pogodbo, ki bo določala tudi to, so na ministrstvu že oblikovali in jih poslali mariborskemu županu. Včeraj načrtovani sestanek je odpadel, in sicer zaradi zadržanosti enega od predstavnikov mariborske občine, so nam sporočili z ministrstva. Nov sestanek in najverjetneje tudi podpis pogodbe je načrtovan prihodnji teden.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.