Slovenija
11 ogledov

Pahorja podpirajo

Na sestanku naj bi predsedstvo stranke razpravljalo tudi o ukrepih, s katerimi b Žurnal24 main
Enotna podpora Pahorju na predsedstvu SD. Zdaj se bo osredotočil na konsolidacijo manjšinske vlade.

"Naša želja je, da bi kot stranka, ki ste ji zaupali največ glasov na volitvah, konsolidirali manjšinsko koalicijo. Če to ne bo mogoče, pa za vsako ceno ne želimo ostati na oblasti," je med sejo dejal Pahor. Če možnosti za izvajanje potrebnih reform vlada nima, je po Pahorjevih besedah boljše, da znova preveri podporo ljudi na volitvah.

Podpredsednik SD Miran Potrč je dejal, da podpira možnost vezave zaupnice Boruta Pahorja na glasovanje o rebalansu proračuna. Zagotovil je, da ne izbirajo novega mandatarja in da stojijo za Pahorjem. Da je so enotni pri podpori predsedniku stranke, je zagotovil tudi Miloš Pavlica.

Vezavo zaupnice na rebalans sta podprli tudi poslanki SD Majda Potrata in Darja Lavtižar Bebler.

Poslanec Matjaž Han se je odkrito zavzel za predčasne volitve, zaenkrat s Pahorjem. Na vprašanje, ali ima Pahor kakšno alternativo v SD, Han odgovarja, da "se verjetno v življenju vedno najde alternativa, toda Pahor je zaenkrat predsednik SD".

Po koncu predsedstva člani SD izjav niso dajali, Pahor pa je le podal izjavo za javnost oziroma svojim volivcem sporočil, da jih ne bodo razočarali. na vprašanaj novinarjev ni odgovarjal, tako ni znano, ali je sprejel končno odločitev glede vezave zaupnice na rebalans proračuna.

V poštev pride le nova vlada
Zares je v sredo predsedniku vlade postavila ultimat. Če Borut Pahor do 25. junija ne bo napovedal rekonstrukcije vlade, bodo iz vlade izstopile vse tri Zaresove ministrice. Da je edina sprejemljiva možnost nova vlada, se strinjajo tudi v LDS.

Na njihove zahteve se je premier odzval z besedami, da ne bo odstopil. Svojo zaupnico bo najverjetneje vezal na rebalans proračuna, o katerem naj bi odločali julija. V primeru, da rebalans ne bi bil potrjen, se Pahor zavzema za predčasne volitve.

Odločitev mladih po sestanku
S Pahorjevim mnenjem, da država ni v politični krizi, pa se očitno ne strinja predsednik Mladega foruma SD Marko Kastelic. Kot je dejal za 24ur.com, je Slovenija trenutno v "manjši politični krizi", za katero pa bi morale odgovornost prevzeti tudi opozicijske stranke. Stopnja politične kulture v zadnjih dveh letih pa je po njegovih besedah dosegla svoj zgodovinski minimum.

Ali bo Mladi forum podprl Pahorja, bo jasno po sestanku. Prepričala jih bo le jasna vizija, s katero mislijo tudi na rekonstrukcijo vlade.

SDS za predčasne volitve
Predčasne volitve si želi tudi opozicijska SDS. Janez Janša v primeru predčasnih volitev ni izključil niti možnosti koalicijskega sodelovanja z SD, kar pa je Pahor že označil za malo verjetno. "Ne vem, koliko so lahko naši pogledi z demokratsko stranko skupni," je povedal in dodal, da je "zelo težko iti prek parcialnih interesov in jih podrediti kolektivnemu". Janša je to že označil za ideološko izključevanje, ki je problem SD.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.