Slovenija
17 ogledov

Pahorja 'vznemirjajo' stroški univerzijade

241208_petkovsek_pahor Žurnal24 main
Predsednik vlade Borut Pahor je po seji vlade napovedal, da bo vladna medresorska skupina do prihodnje seje pripravila sklep, ali bodo podprli finančni načrt za organizacijo univerzijade.

Vladni sklep bodo nato dali v presojo džavnemu zboru, ki je pred letom dni sicer že potrdil kandidaturo, vendar pa Pahorja vznemirja določilo, da naj bi vlada podprla plačilo organizacijskih pravic in 30 odstotkov stroškov prireditve.

V sredo se je skupaj s tremi ministri v Mariboru srečal z župani vseh treh občin (Maribor, Ruše in Zreče), ki želijo leta 2013 skupaj gostiti zimsko univerzijado. Seznanili so ga s finančnim načrtom, ki znaša že 304 milijone evrov, kar bi pomenilo 100 milijonov evrov iz državnega proračuna. To pa je že odločitev, ki zahetav ponovno presojo poslancev, je dejal premir.

Vlada v četrtek še ni sprejela odločitve o spremembi cestninjenja v Sloveniji, so pa razpravljali o zaupnem gradivu, ki ga je pripravila medresorska skupina. Ministru za promet Patricku Vlačiču so naložili, naj se posvetuje z evropskim komisarjem za transport Antoniem Tajanijem, nov sistem pa mora po Pahorjevih besedah zagotoviti nadaljevanje gradnje avtocest.

Potrdili so tudi spremembo zakona o subvencioniranju študenstke prehrane, po kateri šudent ne sme biti več vpisan v evidenco brezposelnih. Poleg tega so uvedli kazen prepovedi prodaje bonov od enega do treh mesecev za ponudnike študentske prehrane, ki kršijo pravila. Na ta način so odpravili pomanjkljivost, da študenti niso mogli porabiti bonov, če je bil ponudnik kaznovan s prepovedjo prodaje in vnovčevanja bonov.

Prenovljen je tudi zakon o finančnem poslovanju, tako da so razširili možnost za pridobivanje informacij u uvedenih stečajih. Na ta način naj bi po besedah ministra za pravosodje Aleša Zalarja dodatno zaščitili upnike, predvsem v postopkih osebnih stečajev.

Minister je hkrati zagotovil, da razširjen nabor podatkov o dolžnikih (matična in davčna številka občanov) v skladu z odločbami ustavnega sodišča glede varstva osebnih podatkov, prav tako naj bi nova pravila potrdila tudi informacijska pooblaščenka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.