Slovenija
24 ogledov

Pahorjeva vlada je najslabša do zdaj

"Vsak dan imam načrtovano eno uro za kosilo, ki ga v resnici nimam. Ta čas porab Žurnal24 main
Župan drugega največjega mesta je prepričan, da je na pohodu centralizem. Do sedaj ničesar ne obžaluje, ko pa mu občani ne bodo več zaupali, bo odstopil.
Kako komentirate Pahorjevo ministrsko ekipo?

Škoda je mojih komentarjev za takšno ekipo. Zame je to ena od najslabših vlad po letu 1991. Slabša vlada ni mogoča. Bojim se, sploh ker poznam nekatere posameznike v tej vladi, da bo v naši državi na pohodu centralizem.

Se vam zdi, da bo imela nova vlada manj posluha za mesto Maribor?

Občutek imam, da bo posluh do mariborskih problemov krepko slabši. Če se mislijo tako obnašati, kot se obnašajo svetniki SD na mestnem svetu, bo to slaba popotnica za Maribor. Vlada v odhajanju je imela dober odnos do Maribora.

Kljub posluhu pa se še ni začel graditi potniški terminal na Letališču Edvarda Rusjana, čeprav bi moral biti razpis že zaključen.

Odhajajoča vlada je zgradila novo ograjo okrog letališča, dogradila navigacijski sistem za pristajanje v megli, kupila štiri avtomobile za vzdrževanje letala in tudi zagotovila evropska sredstva za gradnjo terminala. Ne more pa noben uradnik ali minister mimo določil zakona o javnem naročanju.

 
 

Zame je to ena od najslabših vlad po letu 1991. Slabša vlada ni mogoča. Bojim se, sploh ker poznam nekatere posameznike v tej vladi, da bo v naši državi na pohodu centralizem.

Franc Kangler

 
Kako daleč so dogovori za prihod novih letalskih prevoznikov in linij v Maribor?

Eno leto potrebuješ, da se dogovoriš za eno redno letalsko linijo. Zelo se pozna odhod Ryanaira in, kolikor imam informacije, ta znova razmišlja, da se vrne v Maribor. Predvsem moramo to letališče spraviti v življenje pred EPK in univerzijado, tudi s pomočjo slovenskega nacionalnega prevoznika. Adria ni samo ljubljanski prevoznik, ampak vseslovenski.

Tadej Tufek, predsednik uprave Adrie Airways, je pred časom obljubil, da bo Adria letela tudi v Maribor.

Pred dvema ministroma, direktorjem direktorata za letalstvo in direktorjem STO je obljubil, da bodo marca uvedli letalsko linijo Maribor–Zürich. Očitno ima tako močno politično podporo, da se lahko "zajebava" z vsemi, ki smo takrat sedeli za mizo pri ministru Andreju Vizjaku. Zdaj smo v novembru, linije ni, njega pa nihče ne vpraša po odgovornosti, o njegovih besedah in obljubah. Je pa bil Tufek izbran za menedžerja leta, ker je prodajal premoženje Adrie.

Se vam zdi, da je za projekt Mariborski Manhattan dovolj povpraševanja, da bo lahko živel?

Gledati moramo dolgoročno. Ne moremo si privoščiti, da vsakih pet minut spreminjamo prostorske akte. Hvala bogu, da se najde investitor. Občina bo tako zaokrožila približno deset hektarjev. Zato je pomembna odselitev podjetja Snaga, da sprostimo to zemljišče za gradnjo podvoza in ceste Pariške komune z navezavo na Puhovo, in da zaokrožimo ravnanje s komunalnimi odpadki na tistem območju.

Lokacija za stolpnico na območju nekdanjega Certusa še obstaja?

Seveda, postopki tečejo. Če bodo mestni svetniki to podprli, bomo izbrali tri lokacije za gradnjo stolpnic v neposredni bližini.

 

Športnik in lovec, ki se želi več posvečati družini

Družina. Star je 43 let. Je poročen in oče hčerke Maše.
Šport. Od leta 1973 pa vse do leta 1993 je bil aktiven tekmovalec v judu in džu-džitsu, igral je tudi nogomet.
Prosti čas. V prostem času se ukvarja z lovom. Z drugimi lovci je povezan v zeleno bratovščino. Je tudi lastnik dveh lovskih psov, in sicer Aika in Akike. Z njima se rad sprehaja po zelenem Pohorju.
Prosti čas. Letos prvič razmišlja, da bi se umaknil kam iz Maribora, saj si po njegovih besedah njegovi domači zaslužijo več pozornosti.

Kako komentirate, da policija preverja informacije v javnosti o domnevno spornem nakupu zemljišča, kjer bo stala prihodnja toplarna.

Zakaj pa ne bi preverjali. Hvala bogu! Naj pridejo, kadarkoli in kdajkoli. Naj vse pregledajo … čim prej, tem boljše. Kot župan nisem storil nič, ničesar podpisal in ničesar naročil. Vse odločitve je sprejel mestni svet, in to z veliko večino.

Ne vidite nič spornega v nakupu tega zemljišča po sprejemu sklepa mestnega sveta, da ima na tem območju od aprila občina predkupno pravico, a pogodbo so sklenili šele septembra?

V poslovno odločitev podjetij Mik Celje in MTB se župan ne spušča. Kaj pa ima župan s tem, kar sta delali dve podjetji od januarja do aprila letos? Ne, ne vidim nič spornega. Celo Kosovo protikorupcijsko komisijo sem poklical in jim predal dokumente. Če bi imel majhen občutek krivde ali odgovornosti, verjemite mi, da jih ne bi. Postopek je bil s strani občine izpeljan v skladu z vsemi zakoni, predpisi in odloki.

Mestni svetnik Matevž Frangež je predlagal, naj občina vloži tožbo za ugotovitev ničnosti kupoprodajnih pogodb, a ste to zavrnili.

Če mi Frangež zagotovi, da bo zadeva na sodišču končana v enem mesecu, jo vložim takoj. Kaj pa se bo zgodilo s projektom, če se bo zadeva vlekla pet let? Pa še veliko vprašanje je, ali bomo tožbo dobili. Kdo pa bo odgovarjal, da nismo počrpali 40 milijonov evrov evropskih sredstev. Bo takrat Frangež dvignil roko in rekel, da je kriv on? Bo odgovarjal pred Mariborčani, da bodo morali plačevati 200 odstotkov višjo ceno za odvoz smeti, ker jih bomo vozili v Celje? Preveč se "zajebavamo" pri tako resnih problemih.

Kdaj bo toplarna zaživela?

V kulturnem letu 2012, najpozneje. Deset oziroma kar 15 let jim ni uspelo določiti ne lokacije ne načina ravnanja z odpadki. Nam pa je to v dveh letih uspelo in še iz Evrope bomo pobrali denar.

Ali boste znova kandidirali za župana čez dve leti?

Ne obžalujem ničesar in sem ponosen, da sem župan. Prepričan sem, da Mariborčani čutijo, da obljube tudi izpolnim. Ko pa bom začutil, da nimam več podpore med občani, se bom umaknil, toliko sam sebe cenim. Resno pa razmišljam, da ne bi kandidiral.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.