Slovenija
14 ogledov

Pahorjeve obljube: "Diši po korupciji"

nek, jedrska elektrarna, kr%C5%A1ko Žurnal24 main
Protikorupcijska komisija pravi, da bo o Pahorjevih obljubah Westinghousu nedvomno razpravljala. Vizjak: Poteza za interpelacijo. Novšak: Westinghouse zagotovo med potencialnimi dobavitelji.

"Če je Pahor Američanom resnično obljubljal posel v Nek 2, je ta ne samo nelegitimen, temveč tudi nezakonit. To, da se na politični ravni obljublja posle, še preden gredo takšne investicije v skladu z zakonodajo skozi vladno in parlamentarno obravnavo, diši po korupciji," je prepričan nekdanji gospodarski minister Andrej Vizjak (SDS) in dodaja, da je takšen pristop zrel za parlamentarno proceduro o zaupnici vladi.

"Upam, da v Sloveniji ne bomo vedno preganjali le kurjih tatov za nekaj tisoč evrov, temveč tudi nepravilnosti pri milijonskih ali celo milijardnih poslih," še pravi Vizjak.

Klemenčič zagotovo o obljubah
"Zakon o javnem naročanju jasno določa, kakšen je postopek pri naročilih za investicije. Protikorupcijska komisija bo o zadevi razpravljala in se med postopkom odločila, ali so obljube, ki jih je Pahor izrekel na ameriški ambasadi, predmet, ki zahteva podroben pretres," je bilo vse, kar nam je bil pripravljen povedati Rok Praprotnik, podpredsednik komisije, ki jo vodi Goran Klemenčič.

Več o Pahorjevih obljubah ZDA glede Neka in sprejemu zapornika iz Guantanama TUKAJ.

Strokovnjak za javno naročanje, ki ni želel biti imenovan, pa nam je pojasnil, da je pri Pahorjevi obljubi Američanom bistveno dejstvo, ali in kako se je Pahor zavezal k njihovi izpolnitvi. Če jasnih obvez, da bo posel res dobil Westinghouse, ni bilo, potem tudi škoda ni velika. V nasprotnem pa bi lahko obljube imele za Pahorja globlje posledice.

Westinghouse v ožjem izboru
Martin Novšak
, direktor Gen Energije, ki je polovični lastnik Neka, je za Žurnal24 potrdil, da je Westinghouse zagotovo med štirimi možnimi ponudniki tehnologije za Nek 2. Po njegovih besedah se osredotočajo še na ponudbe francoske Areve, francoskega Mitsubishija ter kombinirano ponudbo Mitsubishija in Areve.

Novi reaktor naj bi spadal v najnovejšo, tretjo generacijo reaktorjev, ki jih odlikuje zelo dober izkoristek in nizko obremenjevanje okolja. Njihova življenjska doba je najmanj 60 let, lahko pa se jo podaljša celo na 120 let.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.