Slovenija
10 ogledov

Pahorjeve obljube le floskule

Sindikati so se ob dnevu človekovih pravic pred parlamentom zbrali na mirnem sho Žurnal24 main
Pahorjeve obljube, da ne bo delitev na vaše in naše, so bile predvolilne floskule.
"Glede na obljube Boruta Pahorja, da ne bo prihajalo do neopravičenih in neutemeljenih razrešitev in da ne bo delitev na naše in vaše, sem skrajno presenečen nad grobim posegom vlade." Tako svojo današnjo razrešitev z mesta prvega nadzornika Kada vidi Boris Zupančič.

Mandat bi se mu iztekel šele 31. maja 2011, zagotavlja pa, da je delal strokovno. "Očitno so bile premierjeve obljube o spoštovanju strokovnosti zgolj predvolilna floskula, ki se kaže v vse večji farsi," pravi Zupančič.

Potem ko je opravila že več razrešitev in imenovanj nadzornikov, je vlada danes ustanovila kadrovsko-akreditacijski svet. Ta sedemčlanski organ bo presojal, kakšne pogoje morajo izpolnjevati kandidati za uprave podjetij, kjer je država lastnica ali solastnica. Pahor zagotavlja, da bodo tako "najboljši med najboljšimi, ne glede na politične razlike, dobili možnost opraviti delo v imenu države".

Zdaj ni čas za nagrade
Vlada je upravam v podjetjih, v katerih ima lastniški delež, predlagala, naj si ne izplačajo nagrad. Za zdaj je to le priporočilo, preučujejo pa zakonske možnosti, da bi bila to obveznost. "Signal vlade je jasen, zdaj ni časa za izplačilo nagrad," je po seji vlade povedal Pahor.

Kapitalisti so se povampirili
Dušan Semolič danes pred državnim zborom o aktualnih črnih napovedih.

Vlada opozarja, da utegne prihodnje leto več deset tisoč ljudi ostati brez dela.

Pri teh številkah je treba biti previden. Nekateri delodajalci so že septembra, kar tako na pamet, avtoritativno napovedovali, da bo letos prišlo do odpuščanj 40 tisoč delavcev. Te napovedi se zlorabljajo kot dodaten pritisk, da bi se delavci odpovedovali delovnemu času in s tem prejemali nižje plače. Žal je treba biti zaradi krize v avtomobilski industriji in odpovedi pogodb realen, da bo do odpuščanj zagotovo prišlo. Bremena te krize pa nosijo predvsem delavci za določen čas.

Ste sindikalni predlog vladi za reševanje krize že pripravili?

Predlogov bo več vrst. V tej fazi ne želimo biti samo ob strani, samo jezni na te gospode, ki so krizo povzročili. Pomembno je vedeti in ponavljati, da krize, v kateri smo se znašli, niso povzročili delavci in njihove plače. Ampak ti gospodje, ki imajo kapital, imajo dobičke in so se povampirili. Prek vseh meja so šli za dobički in pozabili na življenje v tovarnah in podjetjih. Zdaj pa želijo, da vso to krizo plača prav delavec. Tu bodo prihodnje leto zagotovo veliki problemi.

V Triglavu so si vodilni izplačali nagrade, a so sto tisočakov namenili sindikatu.

Prav bi bilo, če bi se temu odpovedali, ker bodisi to zahteva predsednik vlade ali ker tako menijo sami. Mešati sindikat ni povsem korektno. Naj gospodje povedo, če so proti. Nagrade bi morali dobiti ne za zdaj opravljeno delo, ampak za prejšnje delo. Plače naj prejemajo redno, nagrade pa po nekaj letih, ko bo res vidno, ali je njihovo delo obrodilo sadove. Tako pa se pošilja megla.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.