Slovenija
16 ogledov

Pahorjeve optimistične napovedi

Stavkovni odbor, ki ga vodi Dušan Miščevič (na fotografiji levo), bo vprašanje, Žurnal24 main
Odhajajoča ministrica danes zadnjič z javnim sektorjem. Miščevič: Reforme, kot si jo predstavlja Pahor, ni mogoče izpeljati v enem letu.

"Upam, da se bomo na današnjem srečanju dogovorili glede rokov, po katerih bi začeli z odpravo anomalij v plačnem sektorju," je pred današnjim sestankom z odhajajočo ministrico za javno upravo Irmo Pavlinič Krebs povedal vodja pogajalske skupine sindikatov javnega sektorja Dušan Miščevič. Kako bodo pogajanja v času vladne krize potekala, ne želi špekulirati, prepričan pa je, da so Pahorjeve napovedi o reformi javnega sektorja preoptimistične.

"V javni upravi sem že več kot 37 let in trdim, da se takšnega projekta ne da izvesti niti v letu dni, vsaj ne tako, kot si to zamišlja Pahor," je dejal in dodal, da sindikati na napovedano zmanjševanje zaposlenih v javnem sektorju nikakor ne bodo pristali. "Že ves čas izpostavljam dejstvo, pa naj bo to komu všeč ali ne, da imamo v javni upravi premalo ljudi glede na obseg dela, na račun česar trpi kvaliteta," je poudaril.

"Marsikdo je že tako na robu živčnega zloma zaradi silnih obremenitev." Pri tem je izpostavil premalo paznikov, policistov, carinikov, inšpekcijskega kadra na davčni upravi in upravne enote. "Državljani zahtevajo svoje storitve, ne bi radi dolgo čakali, hitro bi radi imeli odgovore," je dejal. "Uslužbenci pa so dolžni svoje naloge opraviti zakonito, ne smejo oškodovati ne državljana ne države, česar se ne da narediti v eni minuti."

Spomnimo, premier Borut Pahor je po odstopu Zaresovih ministrov in predstavitvi zamenjav zanje napovedal modernizacijo javne uprave in zmanjševanje števila zaposlenih. "Javni sektor je zelo pomemben, vendar bi bil lahko bolj učinkovit in uspešen," je dejal premier. "Potrebujemo takšen javni sektor, ki bo izpolnil pričakovanja ljudi," je ocenil. "Državljani morajo imeti kakovosten servis javnih storitev."



Komentarjev 1
  • albert 12:51 05.julij 2011.

    Tale Mišćevič naj že enkrat sleče skafander in pride na zemljo!