Slovenija
31 ogledov

Pahorjevih pet prijateljev

Tomaž Orešič Saša Despot
Vzdržani. Pri Zaresu niso želeli glasovati proti ministrskim kandidatom, ker jih moti predsednik vlade. Tišina. Nepovezani še molčijo o (ne)podpori zaupnici, tiho tudi v SNS.

Šele čez en teden, na redni seji državnega zbora (DZ), bo jasno, ali bodo ministrski kandidati postali tudi ministri za slabo leto mandata ali ne.

Štirje od petih skrivnostnih kandidatov, ki so jih v SD in LDS dolgo uradno skrivali, so se danes predstavili parlamentarnim odborom, kjer so o njih prvič glasovali poslanci. O kandidatki za visokošolsko ministrico Tamari Lah Turnšek pa bodo odločali jutri.

Šlo bo na tesno

Že glasovanja na odborih so pokazala, da bo v DZ šlo na tesno. Poslanci SD in LDS, ki imajo trenutno prav toliko glasov v parlamentarnih klopeh kot trdna opozicija SDS in SLS (33), so glasovali za, opozicijski pa proti. Poslanci SNS, Zaresa in nepovezani pa so bili večinoma vzdržani.

Prav ti bodo prihodnji teden odločili, ali bo predsednik vlade Borut Pahor dobil zaupnico, kandidati za ministre pa ministrska mesta. "Tema niso novi ministri, ampak predsednik vlade," je spet poudaril Franco Juri, vodja poslancev Zaresa.

Ker predsednik vlade ni odstopil, ko so to zahtevali še kot člani koalicije, bodo prihodnji teden presojali le o zaupnici. "Kar smo slišali od ministrov, je bilo zadovoljivo, ampak to ni prava tema," je poudaril. Včeraj so bili vzdržani, za glasovanje v državnem zboru pa napovedujejo – razen za svojega kolega Alojzija Potočnika, ki se bo verjetno vzdržal – glasovanje proti.

Nepovezani Franc Žnidaršič je danes sicer glasoval za ministrskega kandidata Branka Janca, a kot je zatrdil, to ne napoveduje glasovanja za zaupnico; o tem se bo odločil, ko bo glasovanje.

Podobno skrivnosten je Zmago Jelinčič Plemeniti, ki je zatrdil, da se bodo poslanci SNS prav tako odločili prihodnji teden. Karl Erjavec (DeSUS) je že pred časom napovedal glasovanje proti in obljubil, da se – če ne bo vmes posegla višja sila – njihovi poslanci glasovanju ne bodo izognili. Njihov poslanec Vasja Klavora je sicer podprl kandidata za kulturnega ministra Sama Bevka, a le zato, ker se mu zdi dober kandidat.

SD ne trgujejo

"Težko je napovedovati, treba je počakati do 20. in vse bo jasno," je povedal vodja največje poslanske skupine SD Dušan Kumer. "Nekje sem že rekel, da je trgovina zaradi obnove vlade zaprta, in z glasovi se ne trguje," je odgovoril na vprašanje, ali poskuša največja stranka kako prepričati preostale h glasovanju za zaupnico.

Kako so se predstavili kandidati?

Tomaž Orešič | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Tomaž Orešič, kandidat za gospodarskega ministra

Kandidat stranke LDS je moral največ pozornosti v svojem zagovoru pred parlamentarnim odborom za gospodarstvo posvetiti razmeram v energetiki, s katero se je v svojem profesionalnem življenju največ ukvarjal.

Ocenil je, da je bil projekt Teš 6 v zgodnji fazi voden neustrezno, a ga je treba čim prej nadaljevati in zaključiti. “Teš 6 mora z mize,” je poudaril in dodal, da ne sme biti edina stvar, s katero se bodo v energetiki ukvarjali. Najbolj kritičen do njegovih stališč je bil Gregor Golobič, predsednik stranke Zares, ki je do izstopa iz koalicije vodila gospodarsko ministrstvo. Orešič je poudaril, da ne pripada nobenemu energetskemu lobiju, delo v tujem energetskem podjetju pa je ocenil kot prednost.

Orešič podpira odprodajo državnih deležev v podjetjih, tudi v NLB, saj namesto da bi ta polnila proračun, jih je treba iz njega sanirati. Podprlo ga je 6 članov odbora, 4 so bili proti, preostali pa odsotni ali vzdržani.

Branko Janc | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Branko Janc, kandidat za ministra za notranje zadeve

Drugi kandidat LDS je precejšen del svoje predstavitve govoril o dosedanjih dosežkih ministrstva za notranje zadeve, med svoje prihodnje prioritete pa uvrstil omejevanja kriminalitete, zagotavljanju javne in prometne varnosti in ničelne tolerance do nasilja v družini.

Na številna vprašanja o spornem najemu stavbe za Nacionalni preiskovalni urad (NPU) pa je dejal, da je o tem seznanjen le iz medijev in da bo spoštoval odločitve pristojnih organov. Prav tako ni želel dajati mnenja v zvezi s tožbo Katarine Kresal proti Komisiji za preprečevanje korupcije, ker menda z zadevo "ni seznanjen", dejal je celo, da z njo o "primeru NPU" nista nikoli govorila.

Na očitke o neizkušenosti na področju notranjih zadev pravi, da se lahko povsem verodostojno kosa s tem in da je morda za represivni resor tudi bolje, da minister ne prihaja iz istih vrst. Podprlo ga je 8 članov, proti pa jih je glasovalo 6.

Zdenka Vidovič | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Zdenka Vidovič, kandidatka za ministrico za javno upravo

Kandidatko vladajočih SD je pristojni parlamentarni odbor z 8 glasovi za in 6 proti podprl.

V zagovoru je sicer dejala, da so najbolj pereče vprašanje v javni upravi plače ter da zaposlovanja na področju sociale, zdravstva in šolstva ni mogoče omejiti.

Samo Bevk, kandidat za ministra za kulturo

Samo Bevk | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Bevku (8 glasov podpore, 4 proti) se zdita ključna za kulturo dokončanje prenove ljubljanske Opere in projekt Evropska prestolnica kulture v Mariboru ter tudi izgradnja Nuka II.

Njegovo ministrstvo lahko kljub zmanjšanju sredstev s skoraj 200 milijoni evrov naredi še marsikaj.

Komentarjev 5
  • privat 11:39 17.september 2011.

    to bi jaz naredil...nič denarja državi pa naj se zgrizejo in do vspostavitve poštene oblasti! kar pomeni ob svetem nikoli

  • letalo13 12:41 14.september 2011.

    ker jih moti predsednik ali, ker je predsednik Zares-a osebni prijatelj Orešiča !!! po inf. je to drugo

  • Stolp 10:09 14.september 2011.

    En rdeče-levi butelj ima za talca celo Slovenijo!