Slovenija
14 ogledov

Pahorju ostale le še prošnje

Pahor uspehu na referendumu o pokojninski reformi ne pripisuje praktično nobene Žurnal24 main
Premier tri dni pred superreferendumsko nedeljo državljane prosil za zaupanje. Še naprej prepričan, da je najboljši človek, ki lahko "Slovenijo pripelje čez čeri, ki prihajajo".

"Prosim vas, da mi zaupate. Zaupate presoji, da je pokojninska reforma koristna in rešitve za probleme, ki se že porajajo, dobre. Če se boste odločili drugače, bo to pomenilo, da se prelaga rešitev nekega problema, ki se bo iz dneva v dan povečeval. Nekega dne ne bo več mogoče odlašati, rešitev bo le še bolj surova in vprašanje je, ali bomo lahko odločali sami," je pred nedeljo, ko bomo odločali o pokojninski reformi, državljanom na srce položil premier Borut Pahor.

Zavrnitev pokojninske reforme bi lahko imela posledice, ki si jih Slovenija ne zasluži.
Borut Pahor, premier

Ni možnosti za uspeh, vendar upanje ostaja
Pahor uspehu vlade na referendumu pripisuje malo, le za "šivankino uho" možnosti. "Vendar dokler to upanje obstaja, moramo storiti vse, da uspemo prepričati čim več ljudi, naj gredo na referendum in glasujejo za," pravi.

Nepodporo državljanov sebi in vladi pripisuje temu, da se je lotil sprememb, a vseeno: "Mislim, da sem najboljši voditelj, da speljem Slovence skozi čeri, ki prihajajo."

Še zadnji poziv
Tudi minister za delo Ivan Svetlik je še enkrat pozval državljane, naj podprejo pokojninsko reformo. "Brez prilagoditve novim demografskim in gospodarskim sistemom bodo socialne pravice postavljene pod vprašaj," je opozoril Svetlik.

Svetlik je odgovoril še na nekaj argumentov nasprotnikov. Dejal je, da bo le malokdo delal do 65. leta, zavrnil je možnost, da bi se ukinjal varstveni dodatek. Opozoril je, da težav ne bi rešili, niti če bi zaposlili vse ljudi – tudi to ne bi zadostovalo za pokrivanje tekočih stroškov, kar pomeni, da je poleg dviga zaposlenosti nujno potrebna še reforma. Zavrnil je tudi očitke, da je reforma slaba, ker ni bila usklajena s socialnimi partnerji: "Pogovor je tekel dve leti. Še zdaj mi je žal, da se nismo uspeli dogovoriti, vendar smo žal po dveh letih ostali praznih rok. Do danes nismo prejeli konsistentnega alternativnega predloga, ki bi omogočal vzdržnost pokojninske blagajne."

Opozoril je, da je večina ekonomskih strokovnjakov predlog podprla. "Odpraviti moramo tudi paradoks, da bi negativne posledice neuveljavitve zakona občutili prav tisti, ki bodo glasovali proti temu zakonu," še meni Svetlik.

Pahor že išče novo službo?
"Poskušal bom omiliti posledice. Če jih ne bom mogel, moj interes ni ostati na oblasti za vsako ceno," je na vprašanje, kaj bo storil, če v nedeljo referendum o pokojninski reformi pade, odgovoril Pahor in dodal, da morajo odgovornost prevzeti tudi tisti, ki so prispevali k temu, da je do referenduma sploh prišlo.

Čeprav o odhodu tudi tokrat konkretno ni govoril, je na vprašanje, ali se že dogovarja za novo službo, Pahor odgovoril, da mora človek zmeraj razmišljati o alternativah. Pojavljala so se namreč namigovanja, da naj bi se Pahor v Bruslju dogovarjal za službo pri visoki predstavnici Evropske komisije za zunanjo politiko.

Na tiskovni konferenci pa je pojasnil, da gre za morebitno službo v zasebnem sektorju. Pri tem pazi, da ne bi prišlo do konflikta interesov, sicer pa "naj slovenski davkoplačevalci ne skrbijo, da bom pristal na njegovih plečih".

 



Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.