Slovenija
15 ogledov

Pahorju se bo uprl njegov poslanec

Podpis dogovora o sodelovanju med KSS in SD januarja 2008. (Foto: IFP) Žurnal24 main
''Verjetno bom glasoval proti arbitražnemu sporazumu,'' pravi Andrej Magajna, član poslanske skupine Pahorjevih Socialnih demokratov. Pahorja usoda sporazuma ne skrbi.

Pahor: “Arbitražni sporazum bo šel skozi”
“Vsak ima pravico do svojega mnenja,” se je premier Borut Pahor ob odhodu s simpozija odzval na napoved poslanca SD Andreja Magajne, da bo verjetno prihodnji teden glasoval proti arbitražnemu sporazumu o meji s Hrvaško. Kljub Magajnovemu uporu je namreč Pahor prepričan: “Arbitražni sporazum bo šel skozi.”

Sporazum ni nikakršna rešitev
Poslancu SD Magajni njegova stranka Krščanski socialisti Slovenije (KSS) predlaga, naj se opredeli proti arbitražnemu sporazumu. ''Krščanski socialisti menimo, da arbitražni sporazum ne prinaša rešitve mejnega spora, ampak zgolj prenos odločanja na druge in preložitev odločanja na kasnejša leta,'' menijo v KSS, kot najbolj sporno točko pa opredeljujejo izhod Slovenije na odprto morje. Z vsem se strinja tudi Magajna.

Na parlamentarnih volitvah so KSS nastopili skupaj s SD. Magajna je tako član poslanske skupine SD.

"Lahko bi se vzdržal glasovanja, verjetno pa bom glasoval proti. Svoj glas bom tudi obrazložil," je za zurnal24.si dejal Magajna. Do arbitražnega sporazuma, ki določa način reševanja mejnega vprašanja med Slovenijo in Hrvaško, se je kritično opredelil že lani.

 

Bil sem tudi v predsedstvu Demosa pred 20 leti. Borili smo se za suvereno Slovenijo. Menimo, da moramo imeti do meje jasne pozicije. Pri tem bom vztrajal.
Andrej Magajna

Pričakuje pritiske
''Verjetno bo prišlo do določenih pritiskov name, da bi spremenil svoje mnenje. Ko sem jim že lani to predočil na poslanski skupini, niso hoteli debatirati o tem. Verjetno bo poskus pritiska preko vodje poslanske skupine,'' še dodaja Magajna. S svojim mnenjem bo vodjo poslanskega kluba SD Bojana Kontiča najverjetneje seznanil jutri.

Pahor "lojalen breprizivnim centrom"
KSS je kritična tudi do drugih zunanjepolitičnih odločitev premierja Boruta Pahorja: ''Ne moremo se znebiti občutka, da se slovenski premier v svojih potezah v mednarodnih odnosih preveč ozira na lastne bodoče ambicije. Njegova stalnica je brezprizivna lojalnost do svetovnih centrov, kot so Washington in Vatikan.''  

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.