Slovenija
24 ogledov

Paket ukrepov do 9. maja

Alenka Bratušek Anže Petkovšek
Stanje v proračunu je slabo. Bratuškova: Šušteršič je storil napako, da države ni zadolžil že januarja. Celoten paket ukrepov bodo predstavili do 9. maja.

"Tri tedne je, odkar smo prevzeli vodstvo vlade, in v treh tednih ni mogoče popraviti, kar je bilo narejeno narobe. To, da ne stojimo pred kamerami, ne pomeni, da ne delamo. V torek sem imela v Bruslju zelo konstruktivne pogovore, kjer sem se pogovarjala o problemih, ki jih ima Slovenija. Dala sem zagotovila, da bo Slovenija šla z reformami naprej, " je dejala predsednica vlade Alenka Bratušek.

Poudarila je, da se je dogovorila, da lahko s programom stabilnosti in reformnim programom zamudimo do 9. maja. "V kolikor bo šlo prej, bomo to naredili prej,“ je poudarila Bratuškova in dodala, da katera koli nova vlada ne more podirati in začeti stvari na novo.

"Nov je in prav da se pogovarja"

Bratuškova je potrdila, da finančni minister Uroš Čufer danes ob robu srečanja finančnih ministrov s kolegi pogovarja tudi o razmerah v Sloveniji, čeprav naše države na dnevnem redu zasedanja ni. Bratuškova še meni, da je dobro, da se veliko pogovarja, ker je nov.

"Proračun daleč od dobrega"

Med drugim je izpostavila, da je stanje daleč od dobrega. "Proračun je daleč od realnega. Vemo, kakšne so številke, vemo, da imamo probleme. Očitno pa tudi Bruselj z vsemi ukrepi prejšnje vlade ni bil zadovoljen."

Po njenem mnenju je finančno ministrstvo januarja naredilo veliko napako, ko države ni zadolžilo že takrat, ko so bile obrestne razmere precej ugodne, saj bi lahko tako lažje reševali situacijo.

Ker je dokument označen za interno, o konkretnih številkah ni govorila. Po zadnjih dostopnih podatkih finančnega ministrstva je proračunski primanjkljaj do konca februarja znašal že 487 milijonov evrov, kar je skoraj polovica načrtovanega za celo leto.

Ni časa za nove ukrepe

Napovedala je, da bo Slovenija nadaljevala z zastavljenimi reformami, pri tem pa opozorila, da se v treh tednih, kolikor deluje vlada, ne da narediti vsega in da zato potrebujejo nekaj časa.

"Vsi ukrepi bodo javnosti podrobno predstavljeni hkrati. To bo najkasneje 9. maja," je dejala. Kot je pojasnila, nova vlada ne more podirati in postavljati stvari na novo, ker za to enostavno ni časa.

Komentarjev 6
  • PIKO5 22:53 18.april 2013.

    No, to je pa odraz inteligence pingvinskih balkansko komunajzarskih zombijev! Sicer šivilja s tem plonk cetlom dokazuje, da pa ima balkanske gene v sebi, ker za njih velja "piši kaošto govoriš" - in to je tudi storila - po srbsko. ...prikaži več Res se je za zjokat, ko vidiš kakšen "ološ" nas Slovence "predstavlja" in na kakšen sramoten način, po svetu!

  • krtmen1 17:47 13.april 2013.

    ou šat ap - ši nouz vat tu du and ši vil du it !

  • crvit 15:44 12.april 2013.

    Naj se prvo nauči govorit angleško tečaj pride 100 € potem pa naj hodi v Bruselj delat sramoto.Kdo pa v parlamentu dela nihče od teh ko bi morali skrbet za narod draga Bratuškova tebi se živo svira za ...prikaži več slovenke in slovence v pozitivni sloveniji ste sami bebci kot bi bili nepismeni tavate po parlamentu eh škoda besed djte nekaj ukrenite ker drvimo v tri p... m..... isto kot ciper