Slovenija
134 ogledov

Palača čaka na projekte

V več desetletij zapuščeni Borilnici naj bi prihodnje leto zaživel meduniverzite Žurnal24 main
Borilnica. Prenova, ki zaradi novih projektov stoji, bo končana sredi 2012.

“Izbrani projektant je po pogodbi zavezan nove projekte izdelati do srede junija, nato pa bomo dela nadaljevali,” je o prenovi palače Baseggio v starem mestnem jedru povedal vodja projekta Darko Darovec, direktor Znanstveno-raziskovalnega središča Koper Univerze na Primorskem (UP ZRS).

Srednjeveško poreklo
Več lastnikov. Palača naj bi bila zgrajena v 15. stoletju in večkrat predelana, čeprav nikoli končana. V začetkih naj bi pripadala družini Vida, pozneje Gravisi Tiepolo (pod katero naj bi dobila sedanjo podobo), do danes pa se je ohranilo ime Baseggio.

Palačo, imenovano tudi Borilnica (v njej naj bi nekoč prirejali dvoboje v sabljanju), prenavljajo v okviru programa čezmejnega sodelovanja Slovenija - Italija 2007–2013. V njej bodo uredili meduniverzitetni center za beneško zgodovino in kulturno dediščino. Vrednost projekta je 3,5 milijona evrov.

Spremembe zaradi fresk
V stavbi so konec lanskega leta odkrili freske prav v prostoru, v katerem je bilo po prvotnih načrtih predvideno dvigalo, zato so se odločili za spremembo projektov, v skladu s predpisi pa so morali objaviti še en javni razpis, na katerem so izbrali novega projektanta. “Izvedba projekta s tem ne bo ogrožena, bo pa za nekaj mesecev preložena,” je dodal Darovec. Obnovo bodo končali predvidoma do srede leta 2012. V projektu obnove palače na Kreljevi ulici 6 (za srednjo ekonomsko šolo) sodelujejo še Univerza Foscari Benetke, regija Veneto, Univerza v Vidmu, Zavod za kulturno dediščino Slovenije, Mestna občina Koper in samoupravna skupnost Italijanov Koper.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.