Slovenija
66 ogledov

Palača od ruševine do lepotice

Darko Darovec Nataša Čepar
Baseggio. Prenovitvena dela so po premoru spet v polnem teku.

Koper. “Dela smo znova začeli in pričakujemo, da bo prenova končana do prihodnjega poletja,” pravi Darko Darovec, direktor Znanstveno-raziskovalnega središča Koper Univerze na Primorskem, ki skrbi za rekonstrukcijo koprske palače Baseggio na Kreljevi ulici. V dolga desetletja zapuščeni palači bo Meduniverzitetni center za beneško zgodovino in kulturno dediščino. Gre za projekt Shared Culture (strateški projekt za poznavanje in dostopnost skupne kulturne dediščine) v sklopu programa čezmejnega sodelovanja med Slovenijo in Italijo od leta 2007 do 2013. Vrednost prenove je 1,3 milijona evrov.

Spremenili načrte

Prvotno je bilo mišljeno, da bi v palači uredili dvigalo, a se je izkazalo, da bi tako poškodovali nenadejano odkrite poslikave, zato smo dela ustavili in prek novega razpisa poiskali ustreznejše projekte,” nadaljuje sogovornik. Zdaj bodo ohranili tudi stare lesene tramove, namesto dvigala pa bodo v nadstropje speljane premične stopnice.

Več sob za raziskovalce

Palača Baseggio je sicer znana po dvokrakem stopnišču, ki vodi do tako imenovanega sprejemnega salona (piano nobile), kjer naj bi uredili kongresno dvorano. Po načrtih je v zgradbi predvidenih še več sob za raziskovalce, v spodnjih prostorih pa bosta knjižnica in multimedijski center.

Last več družin

V palači Baseggio so odkrili tudi poslikave iz 15. stoletja, sicer pa je bila večkrat prenovljena; njena zasnova, kot jo lahko vidimo danes, sega v 18. stoletje. Palača je bila v lasti več koprskih družin, med njimi so Vida, Tiepolo (ti so ji dali najpomembnejši arhitekturni pečat), Gravisi in Baseggio. V povojnem obdobju se je je prijelo ime Borilnica, saj so v njej odkrili sabljaško opremo, kar kaže na to, da so v njej organizirali tovrstne turnirje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.