Slovenija
338 ogledov

Palestina na dnevnem redu vlade, a brez odločitve

Robert Golob vlada RS gov.si Zasedanje vlade pod vodstvom Roberta Goloba.
Vlada je na današnji seji interno razpravljala o priznanju Palestine, a o tem ni sprejela nobenih odločitev, je pojasnil podpredsednik vlade Matej Arčon.

Pred današnjo sejo vlade je zunanja ministrica Tanja Fajon povedala, da ne vidi razloga za odlašanje s priznanjem, potem ko so to v sredo napovedale Irska, Španija in Norveška.

Tudi besedah Mateja Arčona gredo vse aktivnosti v smeri priznanja, a časovnica ostaja neopredeljena. "Utegne se zgoditi prihodnji teden ali čez dva tedna, skladno s strategijo, ki smo si jo zadali," je pojasnil.

Ob tem je ponovil stališča vlade, da želi, da se priznanju pridruži še več držav in spomnil, da je slovenska vlada še pred Irsko, Španijo in Norveško začela postopke priznanja Palestine, a da ima, za razliko od omenjene trojice, o tem pri nas zadnjo besedo parlament.

Fajon: Razlogov za odlašanje ni

Zunanja ministrica je novinarjem pred sejo povedala, da ne vidi razloga za odlašanje, saj da imajo na zunanjem ministrstvu pripravljen sklep, ki ga lahko dajo na dnevni red, kadar koli se bo vlada odločila.

"Jaz si želim, da to opravimo čim prej in pošljemo predlog tudi v državni zbor," je poudarila Fajon. Že pred tem je sinoči v Odmevih RTV Slovenija nakazala, da priložnost za to vidi že na današnji seji, kar pa se ni zgodilo.

SDS s svojim predlogom

Vlada je postopke za priznanje Palestine sprožila 9. maja in kot skrajni rok, ko naj bi odločitev posredovala državnemu zboru, določila 13. junij.

Medtem so pri poslanski skupini SDS pripravili poslansko pobudo, da Slovenija prizna Jeruzalem kot prestolnico Izraela in tja preseli svoje veleposlaništvo, ki je trenutno v Tel Avivu.

"S to odločitvijo bi Slovenija okrepila dvostranske odnose z Izraelom ter izkazala spoštovanje do izraelske kulture, zgodovine, identitete in zakonodaje. S tem bi Slovenija izrazila podporo izraelski samostojnosti, suverenosti in samoodločbi. Poleg okrepitve diplomatskih vezi bi ta odločitev prispevala tudi k spodbuditvi večje gospodarske, tehnološke in kulturne izmenjave med državama," je v pobudi, naslovljeni na vlado, zapisal poslanec SDS Žan Mahnič.

Robert Golob Slovenija Zaradi priznanja Palestine zaškripalo v koaliciji

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
  • andrej084 23:14 23.maj 2024.

    Fajonova se mora pod nujno malo umiriti, saj dela Sloveniji nepopravljivo škodo. Sama sebe reklamira na račun Slovenije, povrhu pa se ne zaveda svoje politične omejenosti in plehkosti. Ali je za Slovenijo to res prioriteta, da zganjamo tak cirkus. Ali ...prikaži večli res ni kaj za postoriti doma? S sosedi, Italijo, Avstrijo, Hrvaško, Madžarsko? Idiotska zunanja politika ima za posledico, da nam nihče ne zaupa, zapirajo nam meje, povsod kontrole, še malo, pa bodo tudi Hrvati od nas zahtevali dokumente..

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 21:55 23.maj 2024.

    Palestinici morajo imeti svojo državo, sicer bo ves narod prišel v EU, kar je nepredstavljivo.

  • lojs 21:19 23.maj 2024.

    tole palestino nabijajo vsak dan in jo bodo do zaključka eu volitev ... potem bo zgodbe konec ... priznanje nečesa kar ne obstaja, je pa itak brezpredmetno, ampak naši msm imajo futer za slovenčke, ki požrejo vsak drek