Slovenija
12 ogledov

Palme imajo prednost

Aldo Zubin opozarja na pomanjkanje in neustrezno prometno označitev kolesarskih Žurnal24 main
Kot kaže, so pri mestni prenovi pozabili projekt kolesarskega obroča okoli Kopra.
"Projekt kolesarske povezave Kopra z zaledjem (Ankaranom, Škofijami, Dekani) so izdelali pred dvema letoma. Okoli Kopra pa je bil predviden tako imenovani kolesarski obroč, vendar tega pri graditvi novih mestnih promenad niso upoštevali," pravi Aldo Zubin, predsednik kolesarskega odseka Obalnega planinskega društva Koper. "V projektu je, denimo na Pristaniški ulici, kolesarska steza zarisana prav tam, kjer so zdaj palme," razlaga naš sogovornik. Ob tem pa poudari, da bi bilo dovolj prostora za oboje.
 
 

V projektu za Pristaniško ulico je kolesarska steza zarisana tam, kjer so zdaj palme.

Aldo Zubin

 
Vsaj v eno smer
"Ker so prenovitvena dela v starem jedru že pri koncu, bi lahko zaradi enosmernega prometa, ki je urejen skozi mesto, poskrbeli vsaj za kolesarsko pot v nasprotno smer," meni Zubin. Tako bi se po njegovih besedah izognili nevarnostim, ko so kolesarji in motoristi prisiljeni voziti po površini, namenjeni pešcem. Kolesarji in pešci pa so ogroženi tudi zaradi začasnih krožišč, saj so nekateri prehodi tik ob njih, pa tudi če so nekoliko stran, si večina pot skrajša kar čez krožišče.
 

Najlepša in najdaljša kolesarska pot


Pot zdravja in prijateljstva (Parenzana) slovensko Istro prečka po trasi nekdanje železniške proge od Škofij do Sečovelj, nadaljuje pa se do Poreča. Je obenem tudi edina označena kolesarska pot na tem območju. Po besedah Alda Zubina je v pripravi tudi priročnik rekreacijskih poti po slovenski Istri, ki bo poleg zanimivih kolesarskih in pohodniških poti obsegal tudi konjeniške.

Zmeda pri označitvi

Velika zmeda pri označitvi kolesarskih poti je pri tržnici. V razdalji nekaj metrov so postavljeni trije okrogli modri prometni znaki s kolesom v sredini (dovoljeno za kolesarje), ki si med seboj nasprotujejo, in noben ne vodi skorajda nikamor. Kolesarska pot se namreč konča že takoj pred krožiščem pri nekdanji Soči, v nasprotno smer pa pred začetkom promenade na Pristaniški. Proti stari Semedelski cesti, ki je začasno odprta za kolesarje, ne usmerja niti eden. Sredi kolesarske poti do Semedelskega mostu pa stoji znak prepovedano za kolesarje. Predvsem zaradi tujcev je po Zubinovem mnenju problematična tudi pomanjkljiva označitev za kolesarje, ki se, ko prihajajo iz šalarske smeri, mnogokrat brez potrebe vzpenjajo čez Markovec proti Izoli, saj zanje tabla za obvoz vozil ne velja. "Ni pa vse samo vredno kritike, določene stvari so se vendarle premaknile," je na koncu spravljiv Zubin.
Za pojasnila smo se obrnili tudi na koprsko občino in Policijsko upravo Koper, a so nam odgovore obljubili šele za danes.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.