Slovenija
71 ogledov

Palme na posebni terapiji

Do danes so bile koprske palme vrste Washingtonia robusta brez ovitka iz bambuso Žurnal24 main
Borovce je poškodovala huda in dolgotrajna burja. Ali bo terapija delovala, bo jasno šele čez čas.

Na številnih drevesih, od palm in borovcev do oljk, so vidne posledice februarske burje. Drevesa so ožgana, borovcem pa iglice odpadajo predvsem zaradi ožiga burje in ne suše, kot te dni ugibajo Primorci.

Strokovnjaki z zavoda za gozdove ocenjujejo, da si bodo drevesa sčasoma opomogla. "210 palm v Kopru je te dni na posebni terapiji. Dodatno jih zalivamo in jim dodajamo posebno sredstvo za pospeševanje rasti. Sicer naj bi bila ta vrsta odporna proti nizkim temperaturam, a smo imeli letos res izjemne razmere. Če bi burja pihala le dan ali dva, ne bi bilo posledic, ker pa je močno pihalo ob nizkih temperaturah okoli dva tedna, so posledice tu," komentira Igor Hrvatin, šef Komunale Koper.

Koliko stane vzdrževanje palm, ni razkril. Uvožene, neavtohtone palme so na vremensko najbolj izpostavljenih krajih zaščitili pred mrazom, a so nekatere zelo poškodovane in za zdaj ni jasno, ali bodo preživele. Za eno palmo so v Kopru po neuradnih podatkih odšteli po dva tisoč evrov, uradnega odgovora na to vprašanje pa včeraj nismo dobili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.