Slovenija
6 ogledov

Pametne pnevmatike

Redni pregled polnilnega tlaka v pnevmatikah opravljajte vsaj enkrat na mesec. Žurnal24 main
Ameriški raziskovalci so odkrili način, kako izdelati pnevmatiko, ki lahko zazna poškodbo in opozori voznika na nevarnost prazne zračnice.

Izdelovalci sicer že nekaj časa izdelujejo pnevmatike, ki lahko voznika opozorijo na morebiten prenizek tlak v pnevmatiki. Raziskovalci Univerze Purdue v West Lafayette, Indiana, pa so šli korak naprej in odkrili, kako celotno pnevmatiko pretvoriti v neke vrste senzor. "Kar imamo, je večplastnost različnih materialov v celotni pnevmatiki z različnimi električnimi nastavitvami. Prav to nam nato omogoča meritev po vsej pnevmatiki," je dejal Gary Krutz, direktor elektro-hidravličnega centra Purdue in profesor biološkega inženiringa. Sistem lahko zazna poškodbe na pnevmatiki, kot so zareze, prebodi, tovarniške napake, nepravilnosti ...

Krutz in ekipa so odkrili sistem, ki lahko zazna izrazite električne signale v plasteh pnevmatike, kar omogoča zaznavanje sprememb, ki lahko vodijo do prazne pnevmatike, ali nepravilnosti, kot je neenak zračni pritisk. "Celotno stvar lahko primerjamo s krofom. Kjerkoli ga boste dregnili, bodo očitne posledice. Mi bomo lahko predvideli, kje se je poškodba zgodila in kdo je povzročitelj," še dodaja Krutz.

 

Poseben čip v pnevmatikah bo preiskoval različne plasti in v sekundi prenesel varnostne informacije vozniku. © iStockphoto

 
Pnevmatike so izdelane iz posebej izbranega kavčuka in po Krutzevih besedah se tehnologija sama raztegne na proporce materiala. To je nekaj, kar pri pnevmatikah še ni bilo narejeno. Poseben čip v pnevmatikah bo preiskoval različne plasti in v času sekunde prenesel varnostne informacije vozniku. Do sedaj je bilo izdelanih okoli 24 tovrstnih pnevmatik. Po Krutzevih besedah bodo najprej uporabljene v dirkalnih avtomobilih. Proizvodnja bi stala okoli enega dolarja na pnevmatiko, kar bi se preneslo v ceno 50 dolarjev za potrošnika.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.