Slovenija
5762 ogledov

Pametni je končno postal pameten

Huawei Mate 10 Pro
1/3
Saša Despot
Huawei brez dvoma orje ledino. Kot prvi je v telefon vgradil pametni procesor in s tem nakazal, kakšna bo prihodnost pomoči umetne inteligence pri vsakdanji rabi, v praktično vsakem žepu.

Telefon kot tak seveda absolutno služi svojemu namenu. Je lep, velik - s šest inčnim zaslonom, odziven in zmogljiv, ponaša se s 6 GB rama, 128 GB notranjega spomina, novim emuijem in androidom 8. Ampak bistvo se skriva v novem procesorju Kirin 970. Telefon naj bi se tako učil sam in pomagal uporabniku izvajati nekatere funkcije hitreje, brez obremenjevanja procesorja in z manj energije.

V prvi vrsti naj bi se učil prevajanja skozi posebno aplikacijo, ki je že nastavljena na telefonu. Tu me seveda moti, da prevaja v slovenščino, ne pa iz nje. Ampak proizvajalec obljublja, da bo aplikacijo ves čas posodabljal. Iz več jezikov smo preizkusili zvočni prevod, denimo iz ruščine: "Ti si zelo lepa". Telefon je izpisal "Ti si zelo lep", kar bi lahko v kakšnem lokalu izpadlo zelo neprijetno, ampak če drži, da se pametni procesor uči, se bo naučil tudi razliko med spoloma. Skratka, če smo se nekoč norčevali iz Googlovega prevajalnika, Huaweijev nima niti približno toliko porodnih težav. Na rezultat pa vendarle lahko drastično vpliva hrup v ozadju in bo verjetno trajalo še nekaj časa, da bodo iz nas naredili popolne bedake, ki se jim ni treba učiti tujih jezikov, da bi se lahko sporazumevali po svetu.

Huawei Mate 10 Pro | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Procesor na nek način tudi upravlja dogajanje v ozadju, da to ne požre preveč energije, konkretno je v mojem primeru telefon ugotovil, da je najbolj požrešen Chrome, zato je sam naložil aplikacijo za njegovo »umirjanje«. Telefon tudi daje prednost tistim aplikacijam, ki jih uporabljate več in vam jih ponuja pred ostalimi.

Mate 10 Pro se je iz čiste ničle napolnil v uri in dvajset minut, baterija pa je pri normalni uporabi držala 60 ur. Seveda bi lahko še dlje, če bi vklopil funkcije za varčevanje z energijo, ampak v tem primeru telefon izklopi delovanje aplikacij v ozadju, sinhronizacijo elektronske pošte in tako naprej, kar pa je pravzaprav smisel pametnega telefona.

Bolj fotoaparat kot telefon

V drugi vrsti naj bi se procesor učil tudi fotografirati. Trenutno prepoznava 13 različnih objektov in jim prilagodi nastavitve. Torej prepozna šopek rož in denimo nogometaše, ki se podijo po igrišču, torej statiko in gibanje in temu primerno nastavi kamero. Bistvena prednost procesorja z umetno inteligenco v telefonovem CPU-ju je brez dvoma v tem, kako hitro lahko opraviš določeno nalogo. Prepoznavanje objekta, ki ga fotografiramo, teče skladno z drugimi funkcijami in torej ne upočasni delovanja telefona. Čeprav je pri fotografiranju ključna sama kamera – v tem primeru je Leica izjemna.

huawei p10 plus Slovenija Pokliči me s fotoaparatom

Dvojna kamera z SUMMILUX-H objektivoma, ki se ponašata z f/1.6 zaslonko. Razlike med profesionalnimi nastavitvami in navadnimi praktično ni, tako dobra je kamera. Opazi se le v slabše osvetljenih prostorih, ko telefon avtomatično nastavlja ISO. Ima možnost hitrih posnetkov, vodnega žiga, fokusa na del območja, ki ga fotografirate – in tega si telefon zapomni, tudi če kamero obrnete drugam. Nastavitev je ogromno, ampak kot rečeno, fotoaparat na telefonu je namenjen hitri reakciji in zato so pomembne dobre (oziroma pametne) avtomatične nastavitve, ki jih ta telefon ponuja. Tu je brez dvoma Huawei na pravi poti. (Fotografiji spodaj: pva brez fokusa na objekt, ko se razločno vidi bližnji hologram na avtomobilu, obcestna tabla in mavrica v ozadju; druga s fokusom in zamegljenim ozadjem).

huawei Mate10 Pro | Avtor: M.K. M.K.
huawei Mate10 Pro | Avtor: M.K. M.K.

Še nekaj bonbončkov

Ima enega boljših črkovalnikov in ko ugotoviš kako zadeva deluje, lahko resnično zelo hitro tvoriš elektronska sporočila ali sms-e. Najbolj všeč mi je bilo, da je v 90 odstotkih sam pravilno postavil šumnik v besedo, torej mi denimo ni bilo potrebno držati c-ja, da se je odprlo dodatno okence s č-jem. Pa še uči se.

Huawei Mate 10 Pro | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Drugi telefoni ponujajo najpogosteje klicane oziroma kako drugače kontaktirane osebe pri klicih, Huawei tudi pri sms-ih.

Nekaj kot rezime

Za pametni procesor Kirin 970 z namensko nevronsko procesno enoto (NPU) je trenutno razvitih le malo aplikacij, ampak te, ki so že integrirane v Mate10 Pro, obetajo. Res je, da sem imel premalo časa, da bi preizkusil vse prednosti umetne inteligence, ki mimogrede mnoge sicer zelo strašijo. Če telefon ve več o nas, kot vemo sami o svojih navadah – oziroma se jih sploh ne zavedamo več, potem lahko hitro pride do kakršnih koli zlorab. Vsaka revolucija pač prinaša žrtve, vendarle pa je telefon zasnovan tako, da uporabniku pomaga, da se uči in prilagaja, torej (vsaj še zaenkrat) da služi svojemu gospodarju in ne obratno.

Kamera je, kot rečeno, odlična, zaslon s podporo HDR10 je intenziven in svetel ter hkrati odziven. Telefon je lep in praktično brez robov. Uvrstili bi ga lahko v rang Iphona8 in Samsunga8, ampak po mojem prepričanju je boljši od obeh.
Cena okoli 800 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.