Slovenija
69 ogledov

Pametni telefon večkrat vzrok za prepir

deklica, punčka, mobilnik, mobilni telefon Žurnal24 main
Slovenski starši zaupajo otroku, da varno in odgovorno uporablja svoj mobilni telefon. Najbolj jih skrbi, da bi želela kakšna odrasla oseba prek telefona navezati neprimerne stike z otrokom.

Slovenski starši menijo, da je primerna starost, ko otrok dobi svoj mobilni telefon, 11 let. Tako kaže januarja izvedena raziskava med spletnimi uporabniki, rezultate katere je ob današnjem dnevu varne uporabe spleta objavil slovenski Center za varnejši internet Safe.si.

40 odstotkov vprašanih meni, da je uporabo težko nadzorovati

Raziskava kaže, da je 40 odstotkom staršev težko nadzorovati uporabo mobilnega telefona pri otroku. Starejši, kot je otrok, težje jo nadzorujejo – s to trditvijo se strinja 47 odstotkov staršev otrok, starih od 13 do 17 let, 34 odstotkov staršev otrok, starih od devet do 12 let,  in le 17 odstotkov staršev otrok, starih od pet do osem let.

Prav tako se s to trditvijo bolj strinjajo starši otrok, katerih otroci lahko prek mobilnega telefona dostopajo do spleta (53 odstotkov), kot tistih, ki dostopa nimajo (25 odstotkov).

Več kot tri četrtine staršev proti uporabi telefona v šoli

76 odstotkov staršev tudi meni, da bi morala biti uporaba mobilnega telefona v šoli prepovedana. Medtem pa je 72 odstotkov mnenja, da mobilni operaterji ne naredijo dovolj za zaščito mladoletnikov pri uporabi njihovih storitev.

Pametni telefon večkrat vzrok za prepir

Rezultati še kažejo, da se 43 odstotkov staršev strinja, da je včasih mobilni telefon vzrok za nesoglasja med njimi in otrokom. S to strditvijo so se bolj strinjali tisti starši, katerih otrok ima pametni mobilni telefon (45 odstotkov), ter tisti, katerih otroci imajo dostop do spleta prek mobilnega telefona (50 odstotkov), kot pa tisti, katerih otroci nimajo pametnih mobilnih telefonov (31 odstotkov) in spleta (25 odstotkov).

Približno tretjina jih meni, da mobilnik včasih moti družinsko življenje. To so pogosteje trdili starši, katerih otrok ima pametni mobilnik (38 odstotkov) in dostop do spleta (35 odstotkov), kot tisti, katerih otrok ima navaden mobilni telefon (19 odstotkov) in nima dostopa do spleta (19 odstotkov).

Skrb, da bi telefon ukradli, na drugem mestu

Večina, kar 87 odstotkov staršev, otroku zaupa, da varno in odgovorno uporablja svoj mobilni telefon. Starše sicer najbolj skrbi, da bi želela kakšna odrasla oseba prek telefona navezati neprimerne stike z otrokom (61 odstotkov), sledi skrb, da bi otroku telefon ukradli (55 odstotkov), ki je večja pri očetih kot pri materah, ter nato, da bi virusi in zlonamerne kode okužile mobilno napravo (56 odstotkov).

Nekaj čez polovico staršev skrbi, da bi otroku kdo sledil prek geolokacijskih storitev (53 odstotkov), ter dostop do neprimernih vsebin prek telefona (55 odstotkov staršev, katerih otroci imajo dostop do spleta prek mobilnega telefona).

Staršev ne skrbi račun za telefon

Manj kot polovico slovenskih staršev skrbi izmenjava golih fotografij prek mobilnega telefona (44 odstotkov), najmanj pa starše skrbijo visoki stroški, povezani z uporabo mobilnega telefona (24 odstotkov) in pretirana navezanost oz. prekomerna raba mobilnika (38 odstotkov).

Zadnje bolj skrbi starše, katerih otrok ima pameten telefon (49 odstotkov), oboje pa bolj skrbi očete kot matere in tiste starše, katerih otrok lahko prek mobilnega telefona dostopa do spleta – 46 odstotkov.

Med kosilom uporaba telefona prepovedana

Največ staršev (kar 93 odstotkov) kot metode starševske mediacije uporablja pogovor z otrokom o varni in odgovorni rabi mobilnega telefona. Naslednje najpogostejše pravilo, ki ga je postavilo 90 odstotkov staršev, je prepoved uporabe telefona med obroki (kosilo ali večerja), prav tako večina staršev (80 odstotkov) nadzira stroške z vnaprej določenim mesečnim zneskom, ki ga otrok ne sme preseči.

Le malo staršev na otrokov telefon namestilo zaščito

Podatki še kažejo, da ima 78 odstotkov staršev dostop do otrokovega telefona. Zelo malo staršev pa uporablja programske rešitve za regulacijo uporabe telefona – le 17 odstotkov je na otrokov telefon namestilo filter za neprimerne vsebine, 28 odstotkov ga je zaščitilo s protivirusnim programom, 11 odstotkov pa uporablja starševski nadzor za otrokov telefon.

Komentarjev 1
  • dragec 08:55 05.februar 2013.

    Družina se po novem pogovarja samo preko elektronske pošte - ljudje blantajo v GSM in sesploh ne pogocarjajo - grozno