Slovenija
27 ogledov

Pametni telefoni prvič prehiteli "neumne"

Nokia Nokia
Zdi se, da so že večno z nami, a dejansko je pravi razmah pametnih telefonov nastal šele leta 2007 s prihodom prve generacije iphonea. Letos pa je bil presežen nov mejnik, saj so pametni telefoni po prodaji prvič presegli svoje "neumne" brate.

Podatki raziskovalne družbe IDC kažejo, da je bilo v prvem letošnjem tromesečju od 418,6 milijona dostavljenih telefonov 51,6 odstotka takšnih, ki se uvrščajo v razred "pametnih".

Po vsem svetu je bilo tako v tem času dostavljenih kar 216 milijonov pametnih telefonov, kar je 41-odstotni skok v primerjavi z enakim obdobjem lani, poroča USA Today.

"Dnevi, ko smo telefone primarno rabili le za telefoniranje in pošiljanje SMS sporočil, se hitro oddaljujejo," pravi Kevin Restivo, analitik pri IDC. "Uporabniki želijo v svojih žepih nositi računalnike," pojasnjuje spremembo v miselnosti.

Samsung je med proizvajalci ohranil vlogo največjega, saj je v prvih treh mesecih zasedel kar 32,7 odstotka trga pametnih telefonov. Apple mu sledi s 17,3 odstotka, LG pa je že daleč zadaj na tretjem mestu.

Ravno danes se v Sloveniji pričenja prodaja aparata samsung galaxy IV, ki je po mnenju mnogih najbolj izpopolnjeni pametni telefon doslej. Med drugim je mogoče premikanje po zaslonu nadzirati kar z gibanjem oči.

Komentarjev 4
  • siesta 14:27 27.april 2013.

    "pametni" telefoni my ass, vse je odvisno od lastnika. Sicer pa vse lepo in prav, ampak s to opeko telefonirat je pa postalo prav zoprno. Hvala bogu za jabro.

  • tomaz 13:30 27.april 2013.

    Ja kar kdo potrebuje....sam raje vse to podelam na PCju, vsaj vidim normlno. Saj tudi vključim net ali wifi, samo to v primerjavi z uporabo telefoniranja predstavlja minimalni procent uporabe. Mail imam pa samo za telefon, medtem ko dejansko uporabljam ...prikaži večljam drugega, ker da bi se pa vsi ostali podadki kopičili na mojem računu skupno z podatki telefona, mi pa ni sprejemljivo, tko je vsaj ločeno v googlovi evidenci, čeprav veliki brat tako ali tako opravlja svojo funkcijo...

  • 4d5eccf93739c6305aaf8969a682cc57e1fd7395 13:19 27.april 2013.

    No jaz svoj Android telefon (Huawei) uporabljam za gmail, koledar, google-dokumente in pregledovanje pdfov - in vse je tako lepo sinhronizirano s PCjem. Pa naredil sem neko čudno zadevo, ki se ji reče povečanje pisave v nastavitvah telefona ... hmm ...prikaži več le kaj bi to bilo ;) Pa stalno imam vključen WiFi in izključen mobilni internet in ni nobenih težav.