Slovenija
60 ogledov

Panasonic ne bo prevzel Gorenja

Sluiter hoče v Gorenju, ki ga vodi Bobinac, prevzeti nadzor ali pa delež, ki ga Žurnal24 main
Borza je ustavila trgovanje z Gorenjevimi delnicami. Prevzem s strani Panasonica je padel v vodo.

"Po opravljenem skrbnem pregledu smo zaključili proces vrednotenja in presoje, upoštevajoč vse relevantne dejavnike kot so trenutne razmere na trgu, trenutna Gorenjeva lastniška struktura, analiza rezultatov skrbnega pregleda z našega vidika itd. Kot rezultat takšnega vrednotenja in presoje smo zaključili, da povečanje lastniškega deleža v Gorenju ni v skladu s trenutno investicijsko strategijo Panasonic Corporation," je prvi mož Panasonica Tetsura Homma sporočil predsedniku uprave Gorenja Franju Bobincu

Panasonic | Avtor: EPA EPA

Šef Panasonica je še dodal: "Zelo cenimo naše poslovno sodelovanje z Gorenjem in se nadejamo nadaljevanja našega partnerstva tudi v bodoče."

Kaj ste nori? To pa ni v redu!

"Kaj ste nori?! Ne ga šibat! Da ne bodo šli zraven? To pa ni v redu. Zdaj je treba ugotovit, kaj je vzrok, da so se Japonci umaknili. Ne vem, ali so kaj našli, a očitno je nekaj narobe,« je za spletne Finance dejal dolgoletni direktor Gorenja Jože Stanič. 

Grega Meden iz KD Skladov pa je za spletne Finance ocenil, da se Japonci za prevzem niso odločili, ker država svojega deleža ne sme prodati, to pa pomeni, da bi prevzem težko uspel. Država namreč ne sme prodati svojega deleža, ker je Gorenje v strategiji upravljanja opredeljeno kot pomembna naložba, kar pomeni, da je treba obržati 25 odstotkov). Hkrati meni, da Panasonic ni dvignil rok od Gorenja, ampak bodo počakali, kaj bo storila država. 

Cilji Gorenja ostajajo enaki

"Nadzorni svet in uprava poudarjata, da odločitev družbe Panasonic o tem, da trenutno ne bo nadaljeval s povečevanjem lastniškega deleža v družbi, ne vpliva na cilje in samostojen razvoj Skupine Gorenje, ki jih je družba začrtala v strateškem načrtu," so še sporočili iz Gorenja. 

Ljubljanska borza je danes ustavila trgovanje z Gorenjevimi delnicami, kot razlog pa navedla zagotovitev enakomerne obveščenosti vlagateljev. 

Panasonic ima manjši lastniški delež v Gorenju že nekaj let.

Afera s skrbnim pregledom

Japonski Panasonic je konec oktobra končal skrbni pregled v Gorenju, ki ga je začel julija. Ali se bo Panasonic odločil za povečanje nekaj manj kot 11-odstotnega lastniškega deleža v Gorenju, naj bi bilo sicer znano do konca tega meseca.

Skrbni pregled je povzročil škandal, saj je Gorenje objavo informacije odložilo, a zaradi visoke rasti delnice v tem času se zastavlja vprašanje, ali se je z notranjo informacijo kdo okoristil. 
ATVP je podal ovadbo, ker je prvi mož Gorenja Franjo Bobinac informacijo zaupal predsedniku vlade Miru Cerarju. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 14
  • znalec 13:34 13.november 2016.

    ali bo mirko odstopil zaradi kršenja ustave in izdajanja kapitalskih informacij..?

  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 11:58 12.november 2016.

    Ha ha,Bobinac in Apat sta popušila.Dvojni krediti,prodaja prek Srbije ,Nizozemske itd.Sloveniji pa kurac od davka.Za kredide smo pa dobri.Inšpekcijo poslati,tam not je tolikookostnjakov da bodo inšpektorji zelo veseli.

  • jakec1575 21:25 10.november 2016.

    Če ne bodo presaltali v visjo kategorijo, jih bo beko zmlel.