Slovenija
21 ogledov

Panda brez kilometrine

Župan Srečko Ocvirk predaja ključe “socialne” pande Slavici Povhe, eni od sevniš Žurnal24 main
Pomoč na domu. Oskrbno uro draži dolga vožnja do oskrbovanca.

Službeni avto. Cenejši. “S službenim vozilom, ki smo ga od občine dobili pred dvema letoma, smo lani prevozili 31 tisoč kilometrov in za bencin porabili 2.400 evrov. Kilometrina za službene prevoze bi tako znašala skoraj deset tisočakov,” rentabilnost službenega vozila utemeljuje direktorica.

 

Občina je centru za socialno delo (CSD) podarila nov avto fiat panda climbing, vreden 12 tisoč evrov. Z njim se bodo vozile oskrbovalke – te vsak dan obiščejo 20 uporabnikov, ki potrebujejo pomoč na domu. “Najbolj veseli bi bili, če bi imeli osem službenih vozil, tako da bi imela vsaka oskrbovalka svojega,” je povedala Danica Božič, direktorica CSD Sevnica. Zdaj imajo dva, preostale oskrbovalke pa se vozijo s svojimi vozili.
Pri pomoči na domu bi morali uvesti progresivno lestvico, saj nimajo vsi enakih pokojnin.
Rok Petančič, občinski svetnik

 

Pomoč na domu
V občini potrebuje pomoč na domu 70 oskrbovancev. Oskrbovalke jim pomagajo pri gospodinjskih opravilih, vzdrževanju osebne higiene in ohranjanju družabnih stikov, mnogim uporabnikom pa dostavljajo kosila. Cena ure pomoči na domu v sevniški občini znaša dobrih 20 evrov. Večino subvencionirata država in občina, tako da oskrbovanec prispeva le slabih pet evrov. Visoka cena oskrbne ure je posledica razgibanega hribovitega terena, ko se oskrbovalke do uporabnika peljejo celo 40 minut. “Z več službenimi vozili bi se cena precej znižala, saj ne bi bilo treba plačevati kilometrin,” je sklenila 
Božičeva.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.