Slovenija
22 ogledov

Panika nepotrebna, previdnost ni odveč

Sprevod gosenic s strupenimi dlačicami, ki ob dotiku dražijo kožo, je lahko dolg Žurnal24 main
Marsikdo je v začetku pomladi na tleh že videl sprevode malih dlakavih gosenic, le redki pa vedo, da so njihove dlačice toksične in povzročajo draženje kože.

V okolici otroškega igrišča v Borovem gozdičku je pinijevih sprevodnic te dni veliko. Zaradi lepega vremena pa tudi precej otrok.

Strokovnjaki, s katerimi smo govorili, so drug za drugim trdili, da je panika odveč, vseeno pa so izrazili prepričanje, da je v času, ko se gosenice iz zapredkov selijo na tla, kjer se zabubijo in pozneje preobrazijo v metulje, kar traja od dveh do treh tednov, previdnost dobrodošla.

Nevarne za male živali
V novogoriški ambulanti v zadnjih letih sicer niso obravnavali nobenega primera srbečice ali drugih težav zaradi omenjenega fenomena, zato pa so zaradi tega stokali komunalni delavci, ki so v letošnjem letu odstranili veliko zapredkov z borovcev v mestu. Da so pinijeve sprevodnice nevarne tudi za male živali so potrdili na Veterini Gorica, kjer so v zadnjih dveh letih obravnavali dva psa, ki sta strupene gosenice zaradi radovednosti okusila. Obema je odmrl večji del jezika in oba imata težave z jetri.

Da do česa podobnega ne bi prišlo tudi pri katerem od malčkov, so na novogoriški občini že lani razmišljali o tem, kako se nadloge znebiti. Kemična sanacija zaradi navzočnosti otrok ni možna. Ker so zapredki zelo visoko na drevesih, bi za njihovo odstranitev potrebovali posebno dvigalo za alpiniste, ki bi to izvedli, kar pa seveda stane. Zato so nameravali že lani v obdobju selitve gosenic v okolici otroškega igrišča postaviti opozorila za starše, a jih niso. Včeraj so obljubili, da bodo v naslednjih dneh za to poskrbeli. Bomo videli.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.