Slovenija
1548 ogledov

Papež Frančišek spremenil katekizem

papež Frančišek čilski škofi
1/2
Dolgo časa je veljalo, da je lahko smrtna kazen po pravičnem sodnem procesu primeren odgovor na nekatere hujše zločine. Sedaj pa velja zavedanje, da človek ne izgubi dostojanstva, tudi če je kriv najhujših zločinov, so še pojasnili.

Papež Frančišek je v posodobitvi katekizma označil smrtno kazen za nedopustno, saj je "napad na nedotakljivost in dostojanstvo osebe", so danes sporočili iz Vatikana. Katekizem smrtne kazni kot zadnjo možno rešitev doslej ni popolnoma izključeval.

"Cerkev v luči evangelija uči, da je smrtna kazen nedopustna, ker je napad na nedotakljivost in dostojanstvo osebe," so zapisali v sporočilu.

V spremenjenem seznamu verskih resnic, kjer so zaobjeti številni nasveti in vprašanja za katoličane o najrazličnejših moralnih in družbenih zadevah, so še zapisali, da bodo odločno delovali v smeri odprave smrtne kazni po celem svetu, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Frančišek je že lani oktobra ob 25. obletnici novega katekizma, ki ga je objavil Janez Pavel II., v nagovoru podal mnenje glede smrtne kazni in že takrat napovedal, da bo v skladu z novim prepričanjem cerkve spremenil del katekizma, poroča portal Vatican News.

papež Frančišek | Avtor: Profimedia Profimedia

Novi katekizem je bil objavljen leta 1992 po drugem vatikanskem koncilu, ki se je zaključil leta 1965. Po predelavi besedila leta 2003 so sicer omejili primernost smrtne kazni, a je še niso popolnoma obsodili.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • kapibara 14:41 02.avgust 2018.

    ..niso nič drugega kot obične pijavke, ki manipulirajo in izkoriščajo. - Torej tipične komunjare..

  • miki1234 14:34 02.avgust 2018.

    Naj poda še zavedanje, da s svojimi prastarimi nazori samo škodijo človeštvu. In da niso nič drugega kot obične pijavke, ki manipulirajo in izkoriščajo.