Slovenija
9 ogledov

Papež pozval k sožitju

Žurnal24 main
Papež Benedikt XVI. je ob svetovnem dnevu miru pozval vse ljudi h globljemu zavedanju, da vsi pripadamo eni človeški družini, in k zavzemanju za sožitje na zemlji.
"Letos bomo praznovali 60. obletnico Splošne deklaracije človekovih pravic, s katero se je mednarodna skupnost odzvala na grozote druge svetovne vojne, 25. obletnico Listine o pravicah družine ter 40. obletnico svetovnega dneva miru. Ob tej priložnosti vabim vsakega posameznika, naj poglobi zavest pripadnosti eni človeški družini in naj svoje moči zastavi za sožitje na Zemlji, ki je pogoj za resnični in trajni mir," je dejal ob svetovnem dnevu miru, ki ga praznuje rimokatoliška cerkev. Pri tem je izpostavil zakonsko zvezo med možem in ženo kot zibelko življenja in ljubezni, družino pa kot prvo in nenadomestljivo vzgojiteljico za mir ter temelj družbe.

Opozoril je tudi na razvojne strategije na področju ekologije, ki morajo zagotoviti blagor vsem in pravično razporediti stroške. Na področju upravljanja z energetskimi viri je nujno potrebno pospešiti dialog med narodi, tehnološko razvite države pa se morajo na novo opredeliti do visoke potrošnje ter skrbeti za pametne naložbe. V poslanici ob svetovnem dnevu miru je izpostavil še pomen jedrskega razoroževanja in pozval k nadaljevanju pogajanj o njem.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.