Slovenija
22 ogledov

Papež za sožitje na Bližnjem vzhodu

Papež Benedikt XVI. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Po cerkvah bodo tudi na božični dan potekale številne slovesnosti. Papež Benedikt XVI. je v poslanici pozval k sožitju na Bližnjem vzhodu in izrekel kritiko na račun Kitajske.

Božič je krščanski praznik Jezusovega rojstva. Med najbolj poznanimi simboli tega praznika so božično drevesce in jaslice, ki prikazujejo dogodek Jezusovega rojstva, opisan v Svetem pismu. Z Jezusovim prihodom se je Bog dokončno in nepreklicno zavzel za svet in za človeka, so zapisali na Tiskovnem uradu Slovenske škofovske konference.

Papeževa poslanica
Kot je v navadi, je opoldne papež Benedikt XVI. prebral božično poslanico mestu in svetu (urbi et orbi) in podelil apostolski blagoslov. Svoje voščilo je podal tudi v slovenskem jeziku.

"Učlovečenje božjega sina je dogodek ki se je zgodil v zgodovini, a jo presega,“ je v poslanici dejal papež. "Naj božična luč na novo zasveti v deželi, kjer je bil Jezus rojen in navdihne Izraelce in Palestince za isknje mirnega in pravičenga sožitja,“ je dejal papež. Izrazil je upanje, da bo božič prinesel tolažbo kristjanom v Iraku in na Bližnjem vzhodu in okrepil vero vernikov na Kitajskem. Papež je namreč izrekel kritiko Kitajski, ki omejuje pravice svobodne izbire religije. Politične in verske voditelje je pozval, naj se zavzamejo za spoštovanje verske svobode vseh.

Spomnil se je vseh, ki na Haitiju še vedno trpijo zaradi posledic katastrofalnega potresa in izbruha epidemije kolere, vseh, ki so jih v Kolumbiji, Venezueli, Gvatemali in Kostariki prizadele naravne nesreč. Opozoril je tudi na dogajanje v Somaliji, Darfurju, Slonokoščeni obali in na Madagaskarju. Papež jemed drugim poudaril, da podpira spravo na korejskem polotoku.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Slovesnosti po Sloveniji

Svečane božične mašepotekajo tudi po Sloveniji. Ljubljanski nadškof Anton Stres jo bo ob 16. uri daroval v Ljubljani, evangeličanski škof Geza Erniša pa ob 10. uri v Moravskih Toplicah.

Naj božič postane tisti praznik, ki ga bomo skupaj zmogli praznovati vsi, tako verni kot tudi neverni, takšnega ali drugačnega svetovnega nazora.
Geza Erniša, evangeličanski škof

Evangeličanski škof Geza Erniša je poudaril, da "smo majhen narod, na žalost še tudi danes precej razklan, zato je več kot nujno definirati skupne vrednote in cilje ter jih uresničevati, če želimo srečno živeti in ustvariti lepo prihodnost za naše otroke in vnuke.“ V vsebino božiča lahko po njegovih besedah vsak, kdor dobro misli, veruje in tudi naredi marsikaj lepega.

 

Opomnil je, da mora božič trajati tudi po koncu prazniku. Spomniti se je treba tudi tistih, ki jim božič ne prinese nobene utehe, saj je zanje to samo še en dan samote, strahu, lakote, bolezni, brezdomstva. Z vsakim novim božičem po njegovem mnenju nastaja nekaj novega, rojevajo se nova upanja, luč premaguje temo, ljubezen sovraštvo, resnica laž. Vsak posameznik se bo moral zavedati svoje odgovornosti, ki niso samo besede, ampak dejanja in vzori, kar pa nas vodi tudi k pokončni etično-moralni drži.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.