Slovenija
17 ogledov

Papir, ki samodejno briše

Pri Xeroxu so dokazali, da obstaja način a se zavedajo, da ni edini. Žurnal24 main
Ameriško podjetje Xerox je razvilo papir za tiskalnike, na katerem se pisava po določenem času sama izbriše, tako da ga je mogoče uporabiti znova.

Revolucionarni izum bi lahko pomembno vplival tako na poslovanje podjetij kot na varovanje okolja, saj običajno skoraj polovica papirja konča v smeteh že dan potem, ko je natisnjen.

Kot pojasnjujejo na spletni strani Xeroxa, temelji tehnologija na posebnem premazu papirja, ki že vsebuje nevidno barvo. Ko tiskalnik osveti premaz z določeno valovno dolžino svetlobe, postane barva na tistem mestu vidna. Po 24 urah se kemikalije v tem premazu znova obnovijo in postanejo nevidne. S tem je papir znova pripravljen na tisk.

Nova tehnologija je sicer še v preizkusni fazi, vendar je že jasno, da bi lahko pomembno vplivala tako na stroške tiska kot tudi na varovanje okolja. Po ocenah Xeroxa naj bi bilo na svetu letno natisnjenih za okoli sedem bilijonov strani, od katerih jih kar 70 odstotkov konča v navadnih smeteh in ne v zabojnikih, namenjenih za reciklažo. Kar okoli 40 odstotkov natisnjenega papirja pa se po ocenah Xeroxa zavrže prej kot v 24 urah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.