Slovenija
21 ogledov

Papirnati kremplji varuhov gospodarstva

Policisti so varovali trgovine pred več tisoč protestniki, ki so ob zasedanju no Žurnal24 main
Voditelji gospodarskih velesil (G20) so se načeloma dogovorili o omejitvah plač finančnim direktorjem, povečanju bančnih rezerv, odpravljanju neravnovesij in drugih ukrepih za preprečitev krize.

Voditelji držav G20 so se tokrat zaradi krize, ki se je poglobila lansko jesen, sestali že tretjič. Novembra v Washingtonu je bilo vzdušje polno strahu in zmede, aprila v Londonu se še ni vedelo, ali bodo stimulacijski ukrepi delovali dovolj hitro, tokrat pa se že kažejo obrisi konca krize in okrevanja.

 

Protestniki v boju s policijo

Prvi dan vrha je prišlo tudi do spopada med policijo in protestniki, ki pa v petek niso več predstavljali večjih težav. Finančna kriza je povzročila tisoče milijard dolarjev škode in izgubo milijonov delovnih mest, zato jeza ni presenetljiva.

Papirnati tiger
Ameriški predsednik Barack Obama je na novinarski konferenci dejal, da nikoli več ne smejo dovoliti, da bi peščica brezobzirnežev ogrozila celoten svetovni finančni sistem. "Če bodo predlogi G20 sprejeti, bodo naši finančni sistemi zelo drugačni in bolj varni, kot so bili tisti, ki so tako dramatično propadali lani," je dejal Obama.

Vendar pa ostaja vprašanje, ali bodo predlogi sprejeti oziroma se bodo izvajali, saj G20 nima nobene zakonodajne moči. Nova pravila, ki so jih izrisali v sklepnem dokumentu, naj bi dokončno sprejeli in začeli izvajati do konca leta 2012.

Sporni menedžerski bonusi
Franciji ni uspelo uveljaviti odločne omejitve kompenzacij direktorjem finančnih podjetij, saj so po upiranju ZDA potrdili mlačne zaveze. Sklepni dokument priporoča prepoved garancij bonusov za več let naprej, zmanjšanje kompenzacij, če ni rezultatov, plačevanje večjega deleža kompenzacij z delnicami podjetja in zmanjšanje deleža za bonuse od dobičkov, če imajo banke premajhen kapital.

Napad na bonuse je logična posledica pretiravanj in zlorab, ki so ogorčile javnost po svetu. Olje na ogenj je julija prilila banka Goldman Sachs, ki je dala na stran 11,3 milijarde dolarje za kompenzacije v prvi polovici leta 2009, čeprav je pred tem dobila 10 milijard dolarjev pomoči iz proračuna.

 

G20

Skupina G20 naj bi namesto G8 sprejemala vse najpomembnejše smernice v svetovnem gospodarstvu.

G20 sestavljajo G8 - ZDA, Nemčija, Japonska, Velika Britanija, Francija, Kanada, Italija, Rusija - in dvanajst najhitreje rastočih gospodarstev (Kitajska, Indija, Brazilija, Argentina, Avstralija, Indonezija, Mehika, Savdska Arabija, Južna Afrika, Južna Koreja in Turčija). Skupaj G20 predstavlja 66 odstotkov svetovnega prebivalstva, 80 odstotkov svetovne trgovine in 85 svetovnega bruto domačega proizvoda (BDP).

Kriza omejena, ne pa končana
Voditelji G20 so razglasili, da se svetovno gospodarstvo stabilizira, vendar pa obenem opozorili, da še ne bi smeli umakniti monetarnih in fiskalnih stimulacij, ki so pomagale umiriti krizo.

Kitajski predsednik Hu Jintao je poudaril, da temelji gospodarskega okrevanja še niso trdni in da bo polno okrevanje počasen in mučen proces. Ponovno je pozval tudi k odločni zavrnitvi protekcionizma v vseh oblikah, kar je predvsem letelo na ZDA, ki so Kitajski pred kratkim odmerile visoke carine na uvoz poceni gum.

V boj z neravnovesji

Ameriški minister za finance Timothy Geithner je že v četrtek na novinarski konferenci napovedal, da bodo sodelujoči na vrhu potrdili široke okvirje predloga za spopad z velikimi neravnovesji v globalni ekonomiji.

Sem med drugim sodijo veliki trgovinski presežki Kitajske in rekordni proračunski primanjkljaji ZDA. Države naj bi bile tudi pripravljene zmanjšati subvencije za fosilna goriva, ki povečujejo podnebne spremembe.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.