Slovenija
16 ogledov

'Par je v prednosti'

Žurnal24 main
Stroka in istospolna partnerja o pravici do posvojitve po predlogu družinskega zakonika.
“Slovenija je na posvojitve istospolno usmerjenih oparov pripravljena,” meni eden od prvih slovenskih homoseksualnih parov. Matjaž in Daniel sta s pomočjo nadomestne matere starša enoletni Američanki. “Poleti smo bili v Sloveniji in nismo naleteli na nikakršne težave. Tudi tisti, ki naju poznajo in vejo, da sva par, so našo družino lepo sprejeli.”

 

Izenačeni v Evropi

Prvih osem. Slovenija bo osma evropska država, ki bo omogočala posvojitve otrok homoseksualnim parom. Možne so že na Nizozemskem, v Belgiji, Španiji, na Norveškem, Švedskem, Islandiji in v Veliki Britaniji.

Odziv okolice
Bojazen, da se bo okolica na otroka, ki bo imel homoseksualne starše, odzvala negativno, pa je še vedno realna, meni Aco Prosnik, klinični psiholog in direktor svetovalnega centra za otroke in mladostnike: “S tem se mora spopadati tudi vsaka družina, ki ima otroka s posebnimi potrebami.”

Pari v prednosti
Glede pomislekov desnih strank, ki so prepričane, da otrok za zdrav duševni razvoj potrebuje očeta in mater različnih spolov, pa Prosnik pravi: “Taka družina je optimalna, se pa v našem svetovalnem centru vse prevečkrat srečujejo z nuklearnimi, mini družinami z enim samim staršem. Po navadi je to mama, ki mora vse te vloge prevzemati. Gotovo pa je v prednosti par; dva, ki se dopolnjujeta in se lahko menjujeta. Zelo verjetno je, da bo kakšen skrben par, ki ni sestavljen po tradicionalni obliki in mu starševstvo zelo veliko pomeni, lahko ogromno naredil za otroka.”
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.